Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2021. 15:01:00
ZNATE LI?

Koliko možete držati hranu u frižideru

Guy Crosby, certificirani znanstvenik za hranu i izvanredni profesor na Harvardu, ističe da su ovakve smjernice preopćenite i da ne vrijede za svaku namirnicu

Jeste li sigurni?
Jeste li sigurni? (Arhiva)

Ako imate jedan od onih ogromnih hladnjaka, definitivno se negdje nalaze neki ostaci hrane za koje niste baš sigurni treba li ih baciti ili su jestivi.

Da vidimo što kažu stručnjaci - nezaobilazni FDA tvrdi da ostatke hrane treba staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme.

Guy Crosby, certificirani znanstvenik za hranu i izvanredni profesor na Harvardu, ističe da su ovakve smjernice preopćenite i da ne vrijede za svaku namirnicu.

>> Kako čuvati hranu? >>

Različite namirnice imaju i različitu pH vrijednost. Hrana koja ima niže rpH razine, poput umaka od rajčice, mogu trajati dulje. Njihov rok je otprilike oko tjedan dana. S druge strane, u ostacima hrane koje imaju više pH razine, poput jaja i ribe, bakterije se jako brzo razvijaju i zbog toga ih treba pojesti u roku tri dana ili ih treba baciti ako taj rok prođe.

>> Pazite li na rok trajanja i pravilnu pohranu namirnica? >>

Hrana s visokom razinom šećera (kolači, muffini itd.) mogu se držati i izvan frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. S druge strane, hrana s visokim udjelom vlage - na primjer, kuhano meso i kuhano povrće - može brže razviti bakterije, čak i kad se čuva u hladnjaku. Treba ih kroz tri dana, piše Huff post.

27.07.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-mozete-drzati-hranu-u-frizideru/133365/