Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2016. 17:01:00
ČINJENICE

Koliko je Kuba već otvorena

Osim političkog, posjet američkog predsjednika Obame Kubi je i prilika za gospodarstvo. Prvi puta nakon revolucije, američki lanac Starwood će preuzeti upravu nad tri hotela na Kubi. Ali koliko je Kuba doista otvorena?

Još nema Amera, požurite
Još nema Amera, požurite (Arhiva)

Sol Martínez sjedi u sjenci svoje kuće u Havani, u četvrti Vedado. Zamišljeno promatra bračni par turista iz Španjolske koji sa kovčegom upravo napuštaju jednu od dvije sobe koje iznajmljuje već nekoliko godina. Izuzetno je zadovoljna: "Ovakve navale kakva je sad, još nikad nije bilo. Sad će odmah doći već slijedeći turisti, jedan par iz Njemačke."

Po španjolske turiste je došao Fran koji u pravilu dovozi i odvozi goste za Sol. I on se nipošto ne žali: "Jučer sam imao vožnju sve do sredine otoka, do Cayosa. Prekosutra imam dogovorenu vožnju do Viňalesa" objašnjava dok pakuje prtljagu španjolskih turista u auto. Zapravo mu taj auto ne pripada, on ga samo "obrađuje" - kako se kaže na Kubi. Ali i tako, uz naknadu vlasniku, zarađuje više nego što bi na Kubi zarađivao netko sa završenim fakultetom u državnoj tvrtki.

Iznajmljivanje soba i vožnja taksijem su zanimanja koja su dopuštena građanima Kube od 2011. Popis dozvoljenih zanimanja obuhvaća dvjestotinjak usluga, među kojima su i takvi egzotični primjerci poput "punjač benzinskih upaljača." Ali najbolje se zarađuje u područjima koje imaju nekakve veze s turizmom, osobito nakon što su u prosincu 2014. američki predsjednik Obama i kubanski predsjednik Raul Castro najavili bolju gospodarsku suradnju.

Treba požuriti prije poplave Amerikanaca

To je bio znak i za građane drugih zemalja da što prije odu na Kubu prije nego što ona opet bude preplavljena Amerikancima. Građani SAD su već počeli dolaziti na, za njih donedavno "zabranjeni otok". Samo u prva dva i pol mjeseca ove godine je zabilježeno više od milijun posjetitelja, što je novi rekord. Smještaj u hotelima je sve skuplji, ali i tako se soba jedva može naći tek u drugoj polovici - slijedeće godine. Navala vlada i za privatni smještaj, a u Havani posvuda niču novi barovi i restorani.

Već neko vrijeme na Kubi vlada politika opreznog gospodarskog otvaranja. Osim područja gdje je dozvoljeno da se njime bave i privatni poduzetnici je donesen i novi zakon o stranim ulaganjima. Takve investicije se još uvijek žele držati pod nadzorom: vlada Kube objavila je katalog mogućih investicija sa tristotinjak projekata ukupne vrijednosti od preko 8 milijardi dolara. Projekti sežu od farmi pilića i tvornice cjepiva pa do vjetroelektrana. Zanimanje je golemo: već mjesecima u Havanu redovito stižu strani državnici, redovito u pratnji čitavog mnoštva predstavnika iz privrede.

Čini se da je Kuba u povoljnom trenutku otvorila svoja vrata za strane ulagače: čitav niz drugih zemalja Latinske Amerike potresaju skandali s korupcijom, vlada inflacija ili recesija. Ali usprkos euforiji, ulagati na Kubi ostaje poslovni rizik. Uvijek se iznova čuju žalbe o nemogućoj kubanskoj birokraciji i pravnoj nesigurnosti za strane ulagače.

Mnogo projekata, malo toga realizirano

Mariel je posebna gospodarska zona pred vratima Havane i u dvije godine nakon otvaranja je realizirano jedva 12 projekata. Tri tvrtke su zapravo kubanske: jedna logistička kompanija, jedna banka i kontejnerska luka Mariela koja je sagrađena investicijama iz Brazila i kojom upravlja firma PSA International iz Singapura. Pored njih je jedna tvornica mesa koncerna iz Meksika, iz te zemlje je i jedna tvornica boje i lakova, jedna belgijska transportna tvrtka, proizvođač živežnih namirnica iz Španjolske, građevinska tvrtka iz Brazila i iz te zemlje je, zajedno s Kubom, tamo otvorena i jedna tvornica duhanskih proizvoda.

Tek nedugo prije dolaska Obame, Washington je dozvolio i jednoj američkoj tvrtki da otvori pogon na Kubi. Naravno da nije riječ o nikakvoj visokoj tehnologiji: tvrtka Cleber LLC iz Alabame na Kubi već od slijedeće godine želi proizvoditi oko tisuću malih traktora. Jer još uvijek vlada zabrana izvoza na Kubu čitavog niza proizvoda, a i iz Kube nije dozvoljen uvoz u SAD farmaceutskih i proizvoda biotehnologije.

Formalnih problema i prepreka za gospodarsku suradnju SAD i Kube ima još mnogo - i sa jedne i sa druge strane. Ali naša domaćica Sol ne vidi razloga žurbi i ionako ne vjeruje njenom velikom susjedu sa sjevera koji je nekad diktirao baš sve na Kubi: "Neka ne misle da mogu vratiti satove 60 godina unazad. Doći i onda brzo zaraditi novac, to neće ići. Moraju se držati naših pravila."

Neka pravila slobodnog tržišta i zakona ponude i potražnje je Sol već naučila. Kada je riječ o turistima iz SAD, neka slobodno dolaze. "A ako potražnja bude još veća, onda ću vjerojatno ubrzo povisiti cijene", kaže nam vlasnica dvije sobe za iznajmljivanje na Kubi.

Piše: Andreas Knobloch/DW
21.03.2016. 17:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-je-kuba-vec-otvorena/97106/