Metro-portal.hr

objavljeno 19.12.2013. 23:00:00
MA DA?!

Koliko energije stvarno trošimo na seks?

Nakon opsežne analize utvrđeno je da se seks može svrstati tek u kategoriju umjerene fizičke aktivnosti

je li seks stvarno aktivnost?
je li seks stvarno aktivnost? (Shutterstock)

Seks prate glasine da je zdrav i da troši puno energije, pa su ga u jednom trenutku čak proglašavali dobrom zamjenom za tjelovježbu.

No, ekipa sa Sveučilišta Quebec odlučila se stvar ispitati na znanstveni način, pa su pronašli volontere u obliku 21 zdravog, mladog i aktivnog heteroseksualnog para koji su dobili zadatak prvo joggirati na traci, a zatim se seksati.

Na traci su trebali postići 65 posto maksimuma u radu srca u roku od pola sata, a monitori su mjerili intenzitet vježbanja, utrošak energije u kalorijama i metabolički ekvivalent ovog zadatka.

Nakon toga su se jednom tjedno tijekom mjesec dana trebali seksati prilključeni na iste monitore kako bi se izmjerili isti parametri. Dužina seksa nije bila uvijek ista, ali je u prosjeku trajao 25 minuta.

Na žalost zagovornika seksa kao tjelovježbe, pokazalo se da se seks u najboljem slučaju može proglasiti umjerenom fizičkom aktivnošću, jer su žene trošile 3.1 kaloriju po minuti seksa, dok su na joggingu trošile 7.1 kaloriju, a muškarcima je utrošak bio 4.2 kalorije po minuti seksa, a čak 9.2 kalorije po minuti joggiranja.

Ma kako te razlike nama izgledale velike, istraživači su zapravo bili ugodno iznenađeni količinom kalorija koje se troše seksom, pa su ga ipak stavili u rang s brzom šetnjom, tako da kad sljedeći put prošetate parkom brzim hodom, znajte da ste to isto mogli napraviti u krevetu. 

19.12.2013. 23:00:00
http://metro-portal.hr/koliko-energije-stvarno-trosimo-na-seks/82276/