Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2012. 09:32:00
SRRRK

Koliko ćete popiti piva ovisi o obliku čaše

Iz zaobljenih se čaša pije puno brže nego iz ravnih, jer zaobljeno staklo otežava ritam ispijanja pića

Iz ravne krigle pije se sporije
Iz ravne krigle pije se sporije (Shutterstock)

Oblik čaše za pivo, prema studiji objaljenoj u časopisu PLos ONE, ključan je za brzinu ispijanja piva. Vijest koja će razveseliti vlasnike ugostiteljskih objekata koji na ovaj način mogu povećati potrošnju je da zaobljene čaše jednostavno tjeraju na brže ispijanje.

Zaobljeno staklo je krivo za sve, jer svojim oblikom otežava pravilan ritam ispijanja koji imate u čašama ravnih stranica. 

U istraživanju su žene i muškarci pili pivo ili sok, a sve čaše su sadržavale istu količinu tekućine i bile su različitih oblika. Kod sokova razlike u brzini ispijanja nije bilo, dok je kod ispitanika koji su pili pivo došlo do velikih razlika. 

Oni sa zaobljenim čašama ispijali su svoje pivo prosječno za sedam minuta, dok su oni s ravnim čašama pili 11 minuta, što znači da ravna čaša usporava ispijanje za 60 posto.

Istraživači su zaključili da zaobljena čaša svojim oblikom otežava procjenu količine tekućine koja je ostala u čaši. Jednako tako, nakon što su ispitanicima pokazivali čaše raznih oblika s različitom količinom piva u sebi, ustanovljeno je da se kod zaobljenih čaša u pravilu griješi u procjeni količine tekućine u čaši.

Ovo je ispitivanje potvrdilo rezultate jedne radnije studije u kojoj je zaključeno da će ljudi natočiti više alkohola u niske i široke čaše nego u uske i dugačke. 

02.09.2012. 09:32:00
http://metro-portal.hr/koliko-cete-popiti-piva-ovisi-o-obliku-case/73672/