Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2014. 23:01:00
ZLATNA SREDINA

Koliko često je zdravo voditi ljubav?

Postoji mnogo mitova o štetnosti seksualne apstinencije, posebice kod muškaraca....

Što više, to bolje :)
Što više, to bolje :) (Shutterstock)

Jedni tvrde kako može izazvati neplodnost, drugi kako muškarci ne mogu normalno funkcionirati bez regularnih seksualnih odnosa, dok treći smatraju da sve ovisi o tipu tijela.

"Koliko je za sada poznatno, nema univerzalne opcije koja se tiče efekata apstinencije na ljudsko tijelo. Neki vjeruju da izaziva fizičke i psihičke abnormalnosti, drugi pak smatraju da apstinencija nije štetna, pa da je čak i dobra za tijelo i zdravlje. Istina je očito negdje između", objašnjava specijalist za seksualno zdravlje Rostilav Beleda.

"Postoji mnogo dokaza koji upućuju kako seksualni život pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, poput toga da smanjuje rizik od srčanih bolesti, troši višak kalorija, pomlađuje, jača imunološki sustav, trenira prostatu itd. U isto vrijeme, seksualna apstinencija negativno utječe na pokretljivost spermija, povećava rizik od bolesti prostate, a može uzrokovati i probleme s erekcijom", navodi Beleda.

"Određeni efekti seksualne apstinencije mogu biti pozitivni, poput korištenja viška energije za nešto drugo, no generalno gledajući, dugotrajna apstiencija je štetna. Povećana seksualna želja koja se pokušava zatomiti može izazvati određene neuro poremećaje, kao i mogućnost razvijanja afiniteta prema perverzijama."

Liječnici smatraju kako izjava da "muškarci ne mogu živjeti bez seksa" ne stoji. "Apstinencija je vrlo individualna stvar i varira o intenzitetu libida u pojedinca", objašnjava specijalist dr. Irina Gumennikova.

"Nivo posljedica apstinencije ovisi o njenoj dužini kao i o dobi osobe. 25-godišnji muškarac s jakim libidom, može osjetiti probleme nakon dvotjednog apstiniranja ali to neće utjecati na njegove seksualne funkcije. U dobi od 30 do 35 godina, nekoliko mjeseci apstinencije može uzrokovati preranu ejakulaciju i probleme s erekcijom. Ti problemi uglavnom nestanu kada seksualna aktivnost postane regularna. Muškarci iznad 50 koji apstiniraju par mjeseci mogu izgubiti svoju seksualnu funkcionalnost",dodaje Gumennikova.

Znači li to da muškarci moraju koristiti bilo kakvu priliku za seks? Prema recentnim istraživanjima, muškarci koji su imali jednu partnericu bili su duže seksualno aktivni od onih koji su ih imali nekoliko. "Apstinencija može biti štetna, no nemojte misliti kako se morate seksati cijeli dan zbog zdravstvenih razloga. Ako upražnjavate seks češće nego je potrebno, možete narušiti hormonalnu ravnotežu, razviti psihološke probleme pa čak i ovisnost. Nemojte da vam seks ne bude glavna aktivnost u životu", objašnjava dr. Yuri Prokopenko.

27.05.2014. 23:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-cesto-je-zdravo-upraznjavati-seks/35891/