Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2017. 13:31:00
ZAPAMTITE :)

Koliko će vam kalorija dodati kilogram težine?

Kalorije su, naravno, gorivo za naš organima, a kad jedete, tijelo neke koristi odmah, dok će druge pohraniti za kasnije - no koje i kako?

Što jesti?
Što jesti? (Shutterstock)

Kalorije se broje, o njima se pišu traktati, a znate li zapravo koliko je kalorija potrebno unijeti kako biste dobili jedan kilogram na postojeću težinu?

Kalorije su, naravno, gorivo za naš organima, a kad jedete, tijelo neke koristi odmah, dok će druge pohraniti za kasnije. E sad, tu očito leži problem onih koji imaju višak kilograma - unose previše kalorija i tijelo ih sprema za slučaj potrebe... i tako pri svakom obroku.

Kao što je poznato, i sam proces probave zahtijeva energiju i troši kalorije, no ne sve na jednak način. Tako su, primjerice, visoko proteinska jela ujedno i najtermogeničnija, pa je moguće sagorjeti čak četvrtinu kalorija iz proteina samo u procesu probave.

Recimo, pola kilograma dobrog odreska može imati gotovo tisuću kalorija, dok pola kilograma masti ima i preko 3.5 tisuće kalorija.

I dalje je, nažalost, na snazi način računanja kalorija iz 1958(?!) godine koji je u mnogočemu potpuno pogrešan, pokazali su rezultati istraživanja provedenih u proteklom desetljeću, stoga, uobičajene računice koje ćete najčešće pronaći na stranicama magazina zapravo ne vrijede ama baš ništa.

Naime, na debljanje utječe niz faktora, od bazalne metaboličke stope (tijelo koristi energiju za održavanje metaboličkih funkcija), razine energije, načina života i građe tijela te niz drugih.

Stoga, umjesto da se fokusirate na to što jedete i težinu, provjerite nutritivnu vrijednost hrane koju kupujete na deklaraciji i problema s viškom kilograma neće biti.

22.01.2017. 13:31:00
http://metro-portal.hr/koliko-ce-vam-kalorija-dodati-kilogram-tezine/102642/