Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2017. 15:01:00
GROZNO

Koliko će poskupiti struja?

Struja je, zbog pada PDV-a, u siječnju pojeftinila. Uskoro će poskupjeti, ali bi i uz to poskupljenje - na kraju trebala biti jeftinija nego prošle godine. Razlog novog korigiranja cijene jest povećanje naknade za obnovljive izvore energije

Nema nam spasa
Nema nam spasa (Arhiva)

Kućanstvo koje mjesečno troši 300 kilovatsati električne energije prošle je godine plaćalo 301 kunu i 50 lipa. Nakon smanjenja PDV-a taj se iznos smanjio za gotovo 30 kuna, a nakon povećanja naknade za obnovljive izvore račun će iznositi 284 kune - što je i dalje niže nego lani. 

Nakon dugotrajnih nagađanja, iz Vlade otkrivaju koliko bi trebala rasti naknada za obnovljive izvore. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Mate Rebić kazao je kako se "razmatra povećanje naknade maksimalno 7 lipa". Viši troškovi očekuju i proizvođače iz obnovljivih izvora jer im država sprema uvođenje trošarina.

Proizvođači energije iz obnovljivih izvoza tvrde da ne zarađuju ekstraprofite i da je slovo zakona na njihovoj strani. "Ne može se retroaktivno umanjivati prava stečena investicijom kapitala. Mi smo prisiljeni, ako dođe do ugroze projekata, pravno se zaštititi", poručuje Ivan Šimić iz Koordinacije za obnovljive izvore energije pri HUP-u.

Stručnjaci ističu da je izmjene PDV-a i naknade trebalo donijeti istodobno. "Prikupilo bi se više sredstava, jer bi se prije počelo s naplatom naknade, a s druge strane bi se smanjili troškovi i HEP-u i opskrbljivačima, jer ne bi radili višestruke obračune. Ovako će biti manje novaca, a više troškova", kaže Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Neslužbeno, nove Vladine mjere trebale bi se primjenjivati od 1. travnja.

18.02.2017. 15:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-ce-poskupiti-struja/103193/