Metro-portal.hr

objavljeno 05.09.2022. 12:01:00
EHHH...

Koliko će nas koštati poplave?

Poplave bi do 2050. mogle stajati svjetsko gospodarstvo 5,6 bilijuna dolara

Bit će razorne...
Bit će razorne... (Arhiva)

Ove su godine obilne kiše izazvale poplave koje su poplavile gradove u Kini i Južnoj Koreji i poremetile opskrbu vodom i električnom energijom u Indiji, dok je suša ugrozila žetvu poljoprivrednika diljem Europe.

Takve katastrofe koštaju globalno gospodarstvo stotine milijardi dolara.

Prošlogodišnje ekstremne suše, poplave i oluje prouzročile su globalne gubitke veće od 224 milijarde dolara, prema bazi podataka o izvanrednim događajima Centra za istraživanje epidemiologije katastrofa sa sjedištem u Bruxellesu.

Ti će troškovi porasti budući da klimatske promjene potiču intenzivnije padaline, poplave i suše u idućim desetljećima, upozorava se u izvješću konzultantske tvrtke GHD.

Voda, kad je ima previše ili premalo, može "biti najrazornija sila koju zajednica može iskusiti", rekao je Don Holland, koji vodi GHD-ov program kanadskog tržišta vode.

GHD je procijenio rizike za vodu u sedam zemalja koje predstavljaju različite ekonomske i klimatske uvjete, uključujući SAD, Kinu, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Filipine, Ujedinjene Arapske Emirate i Australiju.

Koristeći globalne podatke o osiguranju i znanstvene studije o tome kako ekstremni događaji mogu utjecati na različite sektore, istraživački tim procijenio je iznos gubitaka s kojima se zemlje suočavaju u vidu izravnih troškova, kao i za ukupno gospodarstvo.

U SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu, gubici bi mogli dosegnuti 3,7 bilijuna dolara do 2050. godine, a bruto domaći proizvod bi mu se do tada svake godine smanjivao za oko 0,5 posto.

Drugo najveće gospodarstvo - Kina, suočava se s kumulativnim gubicima od oko 1,1 bilijun dolara do sredine stoljeća.

Od pet ključnih poslovnih sektora za globalno gospodarstvo, proizvodnja i distribucija bile bi najteže pogođene katastrofama koje bi stajale 4,2 bilijuna dolara budući da nestašica vode remeti proizvodnju, dok oluje i poplave uništavaju infrastrukturu i zalihe.

Poljoprivredni sektor, osjetljiv i na sušu i na ekstremne kiše, mogao bi do 2050. pretrpjeti gubitke od 332 milijarde dolara. Ostali sektori koji se suočavaju s velikim izazovima su maloprodaja, bankarstvo i energetika.

Na ovogodišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, globalna skupina stručnjaka pokrenula je novo povjerenstvo za istraživanje vodnog gospodarstva čiji je cilj savjetovati kreatore politika o upravljanju vodama.

Moramo "transformirati način na koji zajedno upravljamo vodom i klimom", rekao je supredsjedavajući povjerenstva Tharman Shanmugaratnam. "Troškovi toga nisu trivijalni, no ne mogu se mjeriti s troškovima ako dopustimo da ekstremni vremenski uvjeti izazovu devastaciju."

05.09.2022. 12:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-ce-nas-kostati-poplave/139143/