Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2019. 18:01:00
AJOJ

Koliko buke proizvodi čovječanstvo i s kojim posljedicama

Ljudska buka, primjerice, ometa ultrazvučne sustave detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima što im otežava lov

Buka polako ubija okoliš...
Buka polako ubija okoliš... (Arhiva)

Ljudska buka može imati negativni utjecaj na neke životinje, no novo istraživanje objavljeno u srijedu pokazuje da se buku koju stvaramo treba tretirati kao "velikog svjetskog zagađivača".

"Utvrdili smo da buka pogađa mnoge vrste vodozemaca, člankonožaca, ptica, riba, sisavaca, mekušaca i gmazova", naveli su znanstvenici s Kraljičina sveučilišta u Belfastu u radu objavljenom u časopisu Royal Society's Biology Letters.

Ljudska buka prevladava u okolišu, od prijevoznih sredstava i industrije u gusto naseljenim urbanim područjima, preko zrakoplova koji prelijetaju nebom, do propelera brodova za koje se vjeruje da ometaju ultrazvučnu komunikaciju kitova i mogu igrati ulogu u njihovu masovnom nasukavanju jer dezorijentirane životinje gube osjećaj smjera.

Analizom niza ranijih pojedinačnih studija Hansjoerg Kunc i Rouven Schmidt došli su do toga da bi se trebalo zaključiti "da buka utječe na većinu vrsta, a ne da je samo nekoliko vrsta posebno osjetljivo na buku".

"Zanimljivo je otkriće da raspon pogođenih životinjskih vrsta obuhvaća sve od malenih insekata do velikih morskih sisavaca poput kitova", kazao je Kunc za AFP.

"Nismo očekivali da ćemo utvrditi reakcije na buku u širokom rasponu životinjskih vrsta".

U radu se navodi da reakcija životinjskog svijeta na buku čovječanstva nije jednoznačna i njezin se utjecaj ne može jednostavno odrediti kao dobar ili loš.

Ljudska buka, primjerice, ometa ultrazvučne sustave detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima što im otežava lov.

No, to može biti dobra vijest za insekte: "Potencijalna lovina može se izravno okoristiti ljudskom bukom", navodi se u radu.

Kunc, ipak, upozorava da ukupna slika ukazuje na ozbiljno ometanje prirodnog okoliša.

"U primjeru s šišmišima grabežljivac možda trpi zbog toga što ne može locirati žrtvu... no, vrste koje se oslanjaju na zvuk da bi uočile grabežjlivce, mogu stradati jer neće čuti dovoljno rano napadača i pobjeći".

Zagađenje ljudskom bukom i reakcija životinjskog svijeta moraju se promatrati u kontekstu ekosustava, posebice kad se radi o naporima za zaštitu okoliša, navode znanstvenici.

"Buku se mora smatrati ozbiljnim oblikom promjene i zagađenja okoliša jer utječe i na vodene i na kopnene vrste", navode oni.

"Naša analiza pruža kvantitativne dokaze potrebne zakonodavnim tijelima da učinkovito reguliraju to zagađivanje okoliša".

20.11.2019. 18:01:00
http://metro-portal.hr/koliko-buke-proizvodi-covjecanstvo-i-s-kojim-posljedicama/122030/