Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2021. 20:52:00
UPS! ;)

Koliko bi izvanzemaljcima trebalo da pokore galaksiju?

Nova simulacija pokazala je koliko bi vremena trebalo naprednoj vanzemaljskoj civilizaciji da se proširi galaksijom

Čas posla... ;)
Čas posla... ;) (Arhiva)

Dok se čeka otvaranje slučajeva američkog DOD-a o izvanzemaljcima, napravila se simulacija koja je pokazala prilično zanimljive stvari.

Nova simulacija pokazala je koliko bi vremena trebalo naprednoj vanzemaljskoj  civilizaciji da se proširi galaksijom i stručnjaci su ustanovili da bi to uspjela u relativno vrlo kratkom preiodu, relativno naravno u kozmičkom shvaćanju vremena. 

Čak i kada bi bili opremljeni svemirskim brodovima koji nisu puno brži od naših najnaprednijih međuplanetarnih sondi, njihovo širenje po cijeloj jednoj galaksiji bi se moglo dogoditi za samo milijardu godina, piše IFL Science.

Korišten je primjer galaksije koja nalikuje Mliječnoj stazi

Prema ljudskom shvaćanju vremena to se čini dugim periodom ili čak u usporedbi s postojanjem naše vrste u cjelini, ali kad uzmemo u obzir životni vijek galaksije, prilično je brzo s obzirom na to da je za simulaciju nije korištena super brza svemirska letjelica ili trikovi izvan našeg trenutnog razumijevanja svemira.

>> Izvanzemaljci nas prate i gledaju >>

Tim znanstvenika iz Američkog astronomskog društva je tijekom istraživanja tu naprednu svemirsku civilizaciju postavio na ljestvici Kardashev kao tip II vrstu civilizacije.

To zapravo znači da je ta civilizacija tehnološki napredna te se raširila po cijelom svom zvjezdanom sustavu te da koristi svu energiju koju njihova zvijezda može proizvesti. Upravo bi takve civilizacije mogle osjetiti potrebu za širenjem i na druge zvjezdane sustave, što u ovom radu i čine.

U istraživanju je korišten primjer naseljavanja galaksije koja nalikuje Mliječnoj stazi od strane usamljene tehnološki napredne civilizacije.

Stručnjaci smatraju da napredni vanzemaljci ne bi lansirali više od jednog broda za naseljavanje svakih 100.000 godina, s tim da bi se ti brodovi kretali brzinom od oko 10 kilometara u sekundi i putovali manje od 10 svjetlosnih godina od svog izvornog polazišta. Tako bi im odjednom bila dostupna samo nekolicina zvijezda.

>> 5 najstrašnijih svjedočanstava o eksperimentima izvanzemaljaca >>

Međutim, važno je napomenuti da se zvijezde kreću, što je bilo ključno za simulaciju. Kada civilizacija počne s lansiranjem svoje prve letjelice te kako će vrijeme prolaziti, zbog kretanja planetarnih sustava u galaksijama, letjelica će imati pristup različitim zvijezdama. Istodobno će novonaseljeni sustavi početi slati i vlastite svemirske letjelice.

Zvijezde čine većinu posla

"Ono što je super u ovoj simulaciji jest to što je domet broda zapravo malen te se oni zapravo šalju vrlo rijetko tj. val širenja ide dovoljno sporo da zapravo pokreti zvijezda čine većinu posla", napisao je vodeći autor istraživanja profesor Jason Wright.

Tim trenutno radi na novoj simulaciji koja ima slabija ograničenja koliko se daleko mogu kretati i koliko često se širenje događa.

Edgar Mitchell, američka vlada, Vatikan i - izvanzemaljci

Ovo novo nagađanje znanstvenika mogla bi vas natjerati da razmotrite Fermijev paradoks: vjerojatnost drugog života u kozmosu je velika, pa gdje su svi? Ako je tako lako proširiti se galaksijom, zašto to onda ne čini neka vanzemaljska civilizacija u našem Mliječnom putu?

Kao i uvijek, mogući su mnogi odgovori. Možda postoji jedna ili više njih koji to trenutno čine. Možda ih uopće ne zanima širenje po galaksiji, a možda se čak nadaju da će to netko drugi učiniti prvi.

23.06.2021. 20:52:00
http://metro-portal.hr/koliko-bi-izvanzemaljcima-trebalo-da-pokore-galaksiju/132770/