Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2011. 07:31:00
INTERVJU

Koliko bi danas koštao Pele?

Brazilska nogometna legenda Pele u razgovoru za Metro govori o današnjem nogometu, Messiju i Ronaldu

Pele
Pele (MWN)

Edison Arantes do Nascimento poznatiji po nadimku Pele po mnogima je najbolji nogometaš svih vremena. Redovito je dobro raspoložen i spreman na razgovor, a na licu uvijek nosi zarazan osmijeh - živuća legenda definitivno ne djeluje kao umirovljenik u 70-ima. I sam priznaje da se još uvijek osjeća kao klinac koji jednostavno obožava nogomet. S novinarom Metroa razgovarao je u Santiagu, glavnom gradu Čilea.

Pele, prošle godine ste proslavili 70. rođendan. Što je ostalo od 17-godišnjaka koji je debitirao u nogometnom klubu Santos?
Puno toga. Često se osjećam kao klinac koji naprosto obožava nogomet.

Real Madrid je platio 132 milijuna dolara za Cristiana Ronalda, za Kaku su dali 94 milijuna. Koliko bi danas koštao Pele?
Mislim da me ne bi mogli platiti. Često viđam Kaku i Robinha i govorim im da sam ja u pet godina zaradio novac kojeg oni zarade u samo jednoj sezoni. No, ne možete uspoređivati današnji nogomet s nogometom kojeg sam ja igrao. Igrači danas traju kraće. Teško je pronaći igrača koji na visokoj razini igra preko 15 godina.

To vrijedi i za sve ostalo. Nekada vam je jeftin automobil trajao najmanje 20 godina, ručni sat ste nosili 10 godina. Čini mi se da danas sve traje oko dvije godine.

Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi?
Nema dvojbe da je Messi bolji nogometaš. Ronaldo je jak, često zabija, ali Messi je tehnički puno bolji. Messija morate usporediti s Maradonom koji je također bio brz i igrao lijevom nogom. Svoje igračke karakteristike pak mogu usporediti sa Zicom (bivši brazilski nogometaš) i Di Stefanom (bivši argentinski reprezentativac).

Pazite, svjedok sam četiri generacije nogometaša. Niti jedan igrač nije kao ja niti će to postati, tvornica beba mojih roditelja je zatvorena.

Piše: Juan Cristóbal Guarello, MWN Chile
19.05.2011. 07:31:00
http://metro-portal.hr/koliko-bi-danas-kostao-pele/59018/