Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2012. 15:39:00
LIJEPO SPAVAJ

Količina sna u žena ključna za bračnu sreću

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je snažnu povezanost dobrog sna u žena i funkcioniranja odnosa braku dan poslije

Manjak sna uzrokuje probleme u braku
Manjak sna uzrokuje probleme u braku (Arhiva)

Muškarci, oprez - ukoliko vaša supruga ima problema sa spavanjem, to vam može uništiti brak, pokazala je najnovija studija.

S druge strane, muškarčevi problemi sa spavanjem nemaju isti učinak na vezu i nije se pokazala nikakva bitnija povezanost njihove kvalitete sna sa bračnom srećom.

Istraživanje je pokazalo da supruge koje imaju problema sa snom sutradan imaju više „negativnih interakcija" sa svojim supruzima a manje onih pozitivnih.

„Primijetili smo da problemi sa snom u žena utječu kako na njihovo, tako i na dobro funkcioniranje njihovih supruga sljedeći dan. Preciznije, žene koje teško navečer zaspe sljedeći dan imaju više poteškoća sa održavanjem dobrog odnosa u vezi, a isto osjećaju i njihovi muževi." - rekla je dr. Wendy Troxel, jedna od istraživačica.

Napomenula je i da upravo kvaliteta sna utječe na kvalitetu bračnog odnosa dan poslije, a ne obrnuto, da kvaliteta odnosa utječe na san, kako se do sada mislilo.

Pomalo iznenađujuće, muškarci su redovito prijavljivali bolje bračne odnose u danu nakon što nisu spavali dobro ili ako su spavali kraće nego obično. Istraživači još nisu došli do čvrstog odgovora o ovom fenomenu.

Studija je uključivala 32 para prosječne starosti 32 godine, koji nisu bolovali ni od kakvih psihičkih niti medicinskih problema.

Vrijeme koje im je potrebno da utonu u san i broj buđenja tijekom noći svakom je paru mjereno deset noći  zaredom. Svaki bi dan muževi i žene bili upitani da prijave sve pozitivne i negativne emocije koje su iskusili prema svojem supružniku tijekom dana.

U svojoj je prethodnoj studiji dr. Troxel, profesorica psihijatrije na Sveučilištu u Pittsburghu u SAD-u, istraživala pozitivan utjecaj koji prisustvo muževa u krevetu ima na kvalitetu sna u žena.

„Žene koje su sretne u svojim brakovima imaju puno manje problema i sa spavanjem" - zaključuje.

16.08.2012. 15:39:00
http://metro-portal.hr/kolicina-sna-u-zena-kljucna-za-bracnu-srecu/60111/