Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2010. 08:55:34
NOVI SLUČAJEVI ZARAZE

Kolera stigla do glavnog grada Haitija, raste strah od epidemije

Na Haitiju je od kolere već umrlo preko dvjesto ljudi, a blizu 2400 je zaraženo, objavio je UN

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Pet slučajeva kolere registrirano je u glavnom gradu Haitija, Porte-au-Princeu, objavili su u subotu UN-ovi i haićanski dužnosnici, što je izazvalo novu zabrinutost vezanu uz širenje bolesti od koje je na Haitiju već umrlo preko dvjesto ljudi, a blizu 2.400 je zaraženo.

"Potvrdili smo pet slučajeva kolere u Port-au-Princeu...Oni su vrlo brzo dijagnosticirani i izolirani", kazala je glasnogovornica UN-a Imogen Wall prenoseći informacije zdravstvenih vlasti Haitija. Riječ je o prvim slučajevima registriranim u glavnom gradu otkako je došlo do izbijanja bolesti.

Wall je istaknula da se petero zaraženih zarazilo u području Artibonite, sjeverno od prijestolnice, u kojem je zaraza i izbila, te da su nakon toga doputovali u glavni grad gdje su se razboljeli.

"Nije riječ o novoj lokaciji infekcije", kazala je glasnogovornica UN-a dodajući da je pojačan nadzor u glavnom haićanskom gradu, gdje u kampovima živi oko 1,3 milijuna preživjelih nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio tu zemlju 12. siječnja.

Upravo zbog pretrpanosti kampova i nehigijenskih uvjeta ozbiljno se strahuje od mogućih katastrofalnih posljedica stigne li epidemija do Port-au-Princea.

Kolera je zarazna bolest koju izaziva fekalijsko zagađenje hrane ili vode, a ovo je prva epidemija te bolesti na Haitiju u posljednjih stotinu godina.

Panamerička zdravstvena organizacija, podružnica Svjetske zdravstvene organizacije, izvijestila je da je na ugroženo područje poslala liječničke timove, lijekove i zalihe čiste vode. Dužnosnik ove organizacije Jon Andrus kazao je na brifingu u Washingtonu da očekuju još oboljelih i smrtno stradalih.(hina/metro-portal)

24.10.2010. 08:55:34
http://metro-portal.hr/kolera-stigla-do-glavnog-grada-haitija-raste-strah-od-epidemije/50199/