Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2011. 17:11:46
POSLJEDNJE ZBOGOM

Kolege i prijatelji se oprostili od Ivice Vidovića na komemoraciji u Gavelli

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić kazao je kako mu je Vidović otkrio čaroliju teatra koju je stvarao kao od šale

Ivica Vidović
Ivica Vidović (Wikipedia)

Od velikoga hrvatskog glumca Ivice Vidovića danas su se na komemoraciji u Gradskom dramskom kazalištu "Gavelli" oprostili kolege, prijatelji i brojni štovatelji, koji su još jednom podsjetili na glumačku veličinu i Vidovićeve nezaboravne filmske i kazališne uloge, piše Hina.

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić kazao je kako mu je Vidović otkrio čaroliju teatra koju je stvarao kao od šale. Podsjetivši na glumčeve uloge, među kojima je i uloga ribara iz Gavellinih "Ribarskih svađa", Stazić je izrazio žaljenje što nas je napustila "glumčina i čudesna osoba". Likovi kojima si udahnuo dušu, smiješni, tužni i melankolični, sada odlaze zajedno s tobom, kazao je Stazić.

Redatelj Božidar Violić je, govoreći o Vidovićevoj sklonosti i ljubavi prema komičnim ulogama i ridikuloznim likovima, dodao: "U tim ulogama nisam mogao primijetiti da on te likove ismijava." Ocijenio je da je zato i ostvario fantastičnu ulogu osobenjaka Servantesa u televizijskoj seriji "Naše malo misto" te da je Vidović uvijek bio na strani ridikula. To je možda zato što su ti likovi distancirani od realnosti i na neki način isključeni iz svijeta, ustvrdio je Violić.

Spomenuo je Vidovićevu kapitalnu ulogu u monodrami "Kaspar", koja se prije četrdeset godina izvodilau ITD-u. Vidović glumi osobu koja traži vlastit identitet i ponavlja jednu rečenicu: "Htjedoh biti takav kakav nekoć bješe netko drugi." Predstavu je 1970. režirao Vladimir Gerić i smatra se jednom od najavangardnijih predstava u hrvatskom kazalištu.

Biranim riječima od kolege i prijatelja oprostio se glumac Siniša Ružić i redatelj Ivica Buljan, a Vlasta Knezović kazala je da je iza Vidovićeve nježnosti, tuge i komike bila vječita potraga za ljepotom.

Ivica Vidović preminuo je u Zagrebu 18. travnja nakon teške bolesti u 72. godini. Ostvario je velike kazališne, televizijske i filmske uloge, među kojima su uloge u filmovima "Idu dani", "Kužiš stari moj", "Ritam zločina", "Čovjek koji je volio sprovode", "Lisice" i dr. Mlađima je poznat po ulozi u humorističnoj televizijskoj seriji "Naša mala klinika".

Posljednji ispraćaj održat će se danas u 16,45 sati na groblju Mirogoju.

21.04.2011. 17:11:46
http://metro-portal.hr/kolege-i-prijatelji-se-oprostili-od-ivice-vidovica-na-komemoraciji-u-gavelli/58004/