Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 22:00:00
NEMA VAM SPASA

Kolega iz pakla - nadređeni ga vole, a vas maltretira

Imate li kolegu na radnom mjestu koji vas svojim psihopatskim ponašanjem dovodi do ludila? Ako je odgovor potvrdan, žalimo vas

Kolega iz pakla - nadređeni ga vole, a vas maltretira
Kolega iz pakla - nadređeni ga vole, a vas maltretira (Shutterstock)

Osobe s psihopatskom „tamnom stranom" na radnom mjestu mogu stvoriti nevjerojatno toksičnu atmosferu i ozbiljno traumatizirati kolege, čak i do točke u kojoj bi razmišljali o suicidu, tvrdi jedno novozelandsko istraživanje.

Nisu poznati podatci o stanju u ostatku svijeta, ali na Novom Zelandu na svakom desetom radnom mjestu nalazi se „osoba koja psihopatski orijentirana. Definicija takve osobe je sljedeća: sasvim normalno funkcionira u radnom okruženju, ali je sposobna terorizirati suradnike pokazujući svoju, kako je istraživači nazivaju „tamnu stranu" osobnosti bez ikakvih sankcija. Prema rezultatima istraživačkog projekta kojeg je vodio dr. Giles Burch, psiholog i predavač u Poslovnoj školi pri Sveučilištu Auckland, „kolege psihopate" u društvu djeluju potpuno prirodno, na poslu čak mogu biti iznadprosječno dobri, ali istovremeno i zlostavljati suradnike. Burch kaže da oni uopće nisu skloni kriminalnim djelima i radnjama. „Međutim, psihopate su općenito vrlo destruktivni i manipulativni pojedinci s tamnom stranom osobnosti koji nemaju grižnju savjesti niti žale zbog učinjenog, a to može rezultirati ozbiljnim posljedicama i za tvrtku i za ljude u njoj", objašnjava psiholog za NZPA (Novozelandska novinska agencija).

>> Muškarci nabijeni testosteronima loši su šefovi

„Njih tipično zanima samo moć, kontrola, dominacija, podložnost drugih; smatra se da su žene psihopate puno opasnije od muškaraca jer su u društvenom smislu puno vještije u manipulaciji", dodaje stručnjak. A stalan stres u takvoj radnoj sredini samo pojačava tjeskobnost i kliničku depresivnost. Njihovo djelovanje negativno se odražava na kolege, ali i na prijatelje i obitelj žrtve. Nesanica, manjak samopouzdanja, sumnjičavost u same sebe, očaj, depresija, pa čak i suicidalne nakane, sve to može biti rezultat djelovanja ovakvih pojedinaca.

>> 6 tipova poslovnog stresa i kako ga se riješiti

Psihopatsko ponašanje je širokog spektra - od zlonamjernosti, manipulativnosti, verbalnog zlostavljanja (sve od strane osobe koja je vrlo uspješna na poslu i koju nadređeni 'vole') do ozbiljnog tjelesnog nasilja u stilu okorjelog kriminalca.

Šteta koju takve osobe izazivaju može biti tolika da trpe pojedini odjeli u tvrtci, klijenti, dobavljači, partneri pa čak i ukupno poslovanje tvrtke. Burch kaže da tipične odrednice ovakvih pojedinaca - površan šarm, grandiozno samoljublje, patološko laganje, lukavost, manipulativno ponašanje, nedostatak kajanja, krivnje i empatije, impulzivni  nekonformizam, senzacionalizam, egocentrizam, nepoštenost i narcizam - mogu skupo koštati tvrtku i jako naštetiti ostalim zaposlenicima. Nažalost, takve osobe često se znaju izvući bez kazne za svoje postupke i sakriti svoje sklonosti pa nerijetko završavaju na rukovodećim pozicijama s kojih svoj teror mogu još lakše provoditi. Možda najgore od svega je to što ih je teško ukloniti jer mogu biti vrlo inatljivi ako im se priprijeti otkazom; skloni su tužbama, svađama pa i nasilju. Nažalost, istraživanje nije pokazalo kako se nositi s takvim osobama niti objašnjava kako ih se riješiti. Drugim riječima, ne daje nikakav putokaz prema spasu. Ako ste kojim slučajem i vi zaglavili u takvoj radnoj sredini (a malo je vjerojatno da niste), iskreno, nemamo pametan savjet.

01.10.2010. 22:00:00
http://metro-portal.hr/kolega-iz-pakla-nadredjeni-ga-vole-a-vas-maltretira/49078/