Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2022. 15:01:00
ZAPAMTITE!

Kolagen - najbolji borac protiv starenja

Kolagen podmazuje naše zglobove i čini ih elastičnima, građevni je materijal kostiju, mišića i kože na kojoj se i manifestiraju prvi simptomi manjka kolagena, a to su bore

Mladolikost kroz juhe?
Mladolikost kroz juhe? (Arhiva)

Kolagen je tvar koja se nalazi u našim zglobovima, kostima, mišićima, tetivama i koži, a nakon 25 godine života tijelo ga počinje sve manje proizvoditi, što se manifestira kroz prve bore na licu i smanjenu elastičnost te hidratiziranost kože.

Otud i njegova popularnost u kozmetičkoj industriji - kolagen briše bore, znakove starenja.

No, ovaj protein, kako smo spomenuli ima puno bitniju ulogu u ljudskom organizmu - građevni je materijal zdrave kože, mišića i zglobova, a izuzetno je bitan i za zdravlje očiju i kose.

Čini naše zglobove fleksibilnima, čuva hrskavicu i kosti od propadanja, štiti od osteoporoze i lomova.

Samo ime, a dolazi od grčke riječi kolla, što znači ljepilo, govor koliko je kolagen bitan protein u organizmu. Mogli bismo reći da nas "drži na okupu". 

S obzirom da prirodne procese u tijelu ne možemo zaustaviti, kolagen bismo trebali nadoknađivati kroz hranu i dodatke prehrani.

Jedan od najboljih prirodnih izvora kolagena su temeljci - juhe od kostiju koje se dugo kuhaju kako bi se oslobodila želatina koja je izuzetno hranjiva.

Kolagen se nalazi u kostima, vezivnim tkivima i koži životinja - sastojcima za temeljac.

21.05.2022. 15:01:00
http://metro-portal.hr/kolagen-najbolji-borac-protiv-starenja/137870/