Metro-portal.hr

objavljeno 26.03.2012. 14:35:00
PUCKETAVA SUPERHRANA

Kokice - idealna hrana za mršavljenje

Ukusne su, imaju zanemariv broj kalorija, napravljene su od potpuno integralnog zrna te sadrže više antioksidansa od bilo koje voćke

Fotografija vijesti

Kokice bez dodane soli i drugih začina već su neko vrijeme hvaljena hrana za mršavljenje zbog vrlo malog brojka kalorija i osjećaja sitosti koje ostavljaju. Ipak, čini se kako bi ovo pucketavo jelo moglo biti puno zdravije za naš organizam nego smo prvotno mislili.

Naime, skupina američkih znanstvenika tvrdi da je udio antioksidansa u kokicama veći nego u bilo kojem voću ili povrću. Antioksidansi imaju snažne pozitivne učinke na naše zdravlje, budući da se bore protiv molekula koje oštećuju stanice.

Kokice imaju vrlo visok udjel koncentriranih antioksidansa, budući da se sastoje od svega četiri posto vode, dok su ti antioksidansi puno razrjeđeniji u voću i povrću, koje nerijetko sadrži i do 90 posto vode.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je kako jedan obrok kokica ima i do 300 miligrama antioksidansa, što je gotovo dvostruko veća količina od one u obroku voća. Posebno bogatima i nutricionistički vrijednima pokazale su se ljuske kukuruza.

„Ljuske kokica nutricionistički su zlatni rudnik. Ipak, to još uvijek ne znači da se možete potpuno odreći voća i povrća, budući da kokicama nedostaju neki esencijalni vitamini i drugi nutrijenti", rekao je Joe Vinson, voditelj istraživanja.

Budući da su nezačinjene kokice u potpunosti napravljene od neprerađene žitarice punog zrna, savršena su hrana za grickanje.

Primjerice, čak i „zdravi" muesli, koje se reklamiraju kao idealna dijetna hrana, u sebi moraju imati tek 51 posto žitarica iz punog zrna da ih se može nazvati integralnima. Zanimljivo, prosječna osoba zadovoljava tek 50 posto svojih dnevnih potreba za integralnim žitaricama, zbog čega je jedan obrok kokica dnevno idealan dodatak prehrani.

Na kraju jedno upozorenje. Sve gore navedeno vrijedi isključivo za kokice pripravljene na vrućem zraku. Pržite li ih na ulju u posudi ili pripremate iz vrećice u mikrovalnoj pećnici, kalorijska vrijednost može im biti i četiri puta veća.

26.03.2012. 14:35:00
http://metro-portal.hr/kokice-idealna-hrana-za-mrsavljenje/69460/