Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2013. 11:51:00
UBRZAJTE METABOLIZAM

Koju hranu ne bismo trebali jesti zajedno

Ono što većina Hrvata stalno jede, meso i krumpir, vrlo je loša kombinacija za metabolizam

Ovo je vrlo loša kombinacija
Ovo je vrlo loša kombinacija (Shutterstock)

Pokušate li se držati pravila o kombiniranju namirnica, ubzro ćete uočiti blagotvoran učinak na metabolizam. Navike je teško iskorijeniti, ali zdravlje je ipak najvažnije. Evo što treba izbjegavati:

Meso s krumpirom

Razlog je taj što se bjelančevine probavljaju u želucu, a škrob iz krumipra u tankom crijevu pa ova kombinacija znatno usporava metabolizam. 

Mlijeko s bilo kojom drugom hranom

Mlijeko treba biti cjelovit obrok i uz njega ne treba ništa drugo jesti. Ipak, kombinacija med i miljeko ipak nije samo iz izreke već će žličica meda uz milijeko biti korisna za probavu.

Kava i jaja

Ovo je izuzetno loša kombinacija, jer polifenoli iz kave smanjuju apsorpciju željeza iz jaja i smanjuju razinu kalcija u kostima.

Zeleno povrće bez škroba i mliječni proizvodi

Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži škrob  blokiraju apsorpciju kalcija iz mlijeka. Zato, umjesto s mlijekom, što je vrlo popularna kombinacija, špinat kombinirajte s mesom peradi i ribom. 

Voće s bilo kojom drugom hranom

Voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidanata, ali sadrži i kiseline koje dovode do fermentacije u želucu, što usporava probavu druge hrane. Također, voće uzrokuje nadimanje pa ga je najbolje jesti na prazan želudac. 

26.04.2013. 11:51:00
http://metro-portal.hr/koju-hranu-ne-bismo-trebali-jesi-zajedno/77803/