Metro-portal.hr

objavljeno 06.03.2010. 14:18:31
SAVJETI STRUČNJAKA

Koju hranu izbjegavati u ovo doba godine

Svo voće i povrće koje raste u svojem prirodnim ciklusom određenom dobu godine ukusnije je i zdravije od onog uzgojenog u umjetnom okolišu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Iako se u velikim trgovačkim centrima u svako pa i ovo post-zimsko doba uvijek može naći apsolutno svaka vrsta voća i povrća, šanse da neke od tih namirnica imaju dobar okus i da sadrže sve uobičajene nutrijente, vrlo su male.

Osnovni razlog ovog problema je to što plodovi koje ćemo navesti po svoj prilici potječu iz masovnog stakleničkog uzgoja, a uz to provode mnogo vremena na putu do prodajnih centara.

Svo voće i povrće koje raste u svojem prirodnim ciklusom određenom dobu godine ukusnije je i, što je još važnije, zdravije odnosno sadrži više hranjivih tvari od onog uzgojenog metodom masovne proizvodnje tijekom cijele godine u 'umjetnom' okolišu.

Istraživanje koje je među američkim kuharima provela Lori Bongiorno, novinarka i autorica knjige "Green, Greener, Greenest", bavilo se upravo pitanjem što nije dobro jesti u ovo doba godine, a radi se o sljedećim namirnicama:

- Šparoge - ovo povrće najbolje je u proljeće kada raste i u našim krajevima no u zemljema s blažom klimom može uspijevati tijekom cijele godine, ali zbog vremena koje provede u transportu nikako se ne može mjeriti sa svježim proljetnim plodovima.

- Rajčice - jedno od najrasprostranjenijeg povrća koje je uvijek dostupno neminovno je vrlo isplativo za proizvođače, ali rajčice, kao i mnogi drugi plodovi, najčešće potječu iz vrlo dalekih krajeva, a i kuhari i nutricionisti se slažu da bi se one trebale jesti odmah nakon što su ubrane iz vrta u kojem sazriju na suncu, a ne pod plastičnim svodom i umjetnom rasvjetom.

- Kukuruz - velika većina kukuruza koji se danas može kupiti potječe iz laboratorija, odnosno može se svrstati u GMO proizvode, ali i bez tog podatka svi koji znaju kakav je okus savršenog kukuruza znaju da je on najbolji u ljeto.

- Paprike i patliđani - svo povrće koje uvijek izgleda kao iz reklame, danima sjaji, blista i ne mijenja svoj izgled bez obzira na vrijeme provedeno na policama supermarketa najbolje je izbjegavati, a paprike i patliđani u ovo doba godine predstavljaju upravo taj tip proizvoda.

- Dinje, kupine i breskve - kao i navedeno povrće, ovo voće u ožujku jednostavno ne može biti ono što bi trebalo biti, a to može biti jedino u kolovozu. Ono što treba imati na umu kod ovog, ali i svog drugog nesezonskog voća i povrća je da mu, bez obzira na primamljiv izgled, okus graniči s papirom, a što je još gore, da bi uopće uspijevalo u ovo doba godine i nakon berbe stiglo do prodavaonica bez da se raspadne, mora biti tretirano s velikim brojem kemikalija koje su štetne za zdravlje.

Savjet koji uvijek vrijedi - držite se prirodno uzgojenog, sezonskog voća i povrća, makar to značilo da se morate malo strpiti kako bi mogli uživati u omiljenim plodovima.

06.03.2010. 14:18:31
http://metro-portal.hr/koju-hranu-izbjegavati-u-ovo-doba-godine/34784/