Metro-portal.hr

objavljeno 25.06.2016. 11:09:00
SAVJETI

Koju dijetu odabrati prije mora?

Ulazak u prošlogodišnji kupaći kostim mnogima postaje nemoguća misija, pa evo kako bi trebalo odabrati dijetu prije odlaska na more

Kako odabrati dijetu?
Kako odabrati dijetu? (FreeDigitalPhotos)

Dijeta se najviše traži prije odlaska na godišnji, no nutricionisti tvrde - od ulaska u dva broja manji bikini - važnije je vaše zdravlje

Najnoviji hit navodno je sladoledna dijeta. Osim što će vas sladoled osvježiti u ovim vrućim ljetnim danima - bogat je kalcijem koji će vam ubrzati metabolizam i potaknuti gubitak masnih naslaga.

Lakše je reći nego napraviti, pa je mnogima među Hrvatima, osobito strastvenim mesojedima popularna takozvana mesna dijeta... Obećavaju vam da za 4 tjedna - bez gladovanja - možete skinuti i 20 kilograma. 

Tako su se istesale i Jennifer Lopez i Kate Middleton; ako ste zdravi kratkoročno nisu opasne, no izbacivanje ugljikohidrata, trošenje pretežno mesnih namirnica koje zakiseljuju organizam - može itekako biti opasno.

Bizarnih kvazidijeta je mnogo, a sve koje se zasnivaju na unošenju jedne namirnice, tvrde stručnjaci neće dovesti do rezultata. Najbolje je jesti raznoliko i uravnoteženo, a što to znači?

"Količina proteina treba biti prisutna u svakom tanjuru, ali otprilike nikad ne više od veličine vašeg dlana, a 2/3 tanjura treba bit raznobojno povrće, a onda može bit integralne žitarice u jednom dijelu", dodaje nutricionist.

Zdrava i uravnotežena prehrana ide ruku po ruku s tjelesnom aktivnošću.

U mjesecima uoči sezone teretana je redovito puna. Kile se pokušavaju izgubiti brže-bolje, mnogi kombiniraju i ekspresne dijete. 

"Te agresivne dijete koje daju instant rezultat, isto tako iscrpljuju organizam, vježbanjem se dodatno potiče metabolizam. Savjet je vježbajte redovito, minimalno 3 puta tjedno i uz uravnoteženu prehranu postići ćete rezultate sigurno", poručuje Dina Balić, MoFit fitness centar.

Većina bi rado da naslage koje su skupljali godinama, riješe u nekoliko tjedana. E pa to je gotovo nemoguće, kad je u pitanju zdrav stil života - prije svega treba upornosti i strpljenja.

25.06.2016. 11:09:00
http://metro-portal.hr/koju-dijetu-odabrati-prije-mora/98802/