Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2012. 17:45:00
PREVENCIJA

Koji su simptomi groznice Zapadnog Nila

Ubojiti virus stigao je i u Hrvatsku, za sada tek na životinje, no kako ga prenose tigrasti komarci, sigurno će stići i do ljudi

Tigrasti komarci prenose virus Zapadnog Nila
Tigrasti komarci prenose virus Zapadnog Nila (Shutterstock)

Virus Zapadnog Nila, trenutno najspominjaniji virus na svijetu stigao je u i Hrvatsku gdje je pronađen kod životinja, no vjerojatno neće trebati dugo čekati da prijeđe na ljude. Virus inače prenose tigrasti komarci, dobro poznati po svojim opakim ugrizima.

U SAD je situacija puno ozbiljnija i ima već skoro 1600 zaraženih, a čak 65 ljudi je umrlo. Inače se groznica Zapadnog Nila javlja u zemljama s visokim temperaturama tijekom proljeća i jeseni, primjerice u Tunisu, Turskoj i Egiptu.

Virus Zapadnog Nila se širi ugrizom azijskog tigrastog komarca i nije prenosiv s čovjeka na čovjeka, a prvi simptomi su primjetni tri do 14 dana nakon uboda. 

Simptomi groznice Zapadnog Nila

Groznica se manifestira u samo dva od deset slučajeva zaraze, a problem je u prepoznavanju simptoma kod zaraženih jer su vrlo slični prehladi i gripi. Najčešći je simptom povišena tjelesna temperatura praćena umorom, glavoboljom i boli u zglobovima. U nekim slučajevima virus izaziva osip na koži, bol u očima i natečene limfne čvorove.

U samo jedan posto slučajeva može izazvati tešku neurološku infekciju čija je posljedica upala moždane ovojnice - meningitis i encefalitis, a nekad se proširi i na kralježnicu, što se manifestira teškim disanjem i iznenadnom slabošću u nogama i rukama. 

Tešku infekciju prepoznat ćete po povišenoj temperaturi, ukočenosti vrata, dezorijentaciji, lošoj koordinaciji, boli i iznenadnoj paralizi, drhtanju i snažnim glavoboljama. Ukoliko primjetite neke od tih simptoma posjetite liječnika. 

Od komaraca se zaštitite uobičajenim sredstvima poput mreža na prozorima, preparatima protiv uboda, odjećom dugih rukava i redovnim mijenjanjem vode kućnim ljubimcima. Kante ispod oluka i u vrtu obavezno praznite nakon kiše.

04.09.2012. 17:45:00
http://metro-portal.hr/koji-su-simptomi-groznice-zapadnog-nila/73712/