Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2011. 12:33:00
ESPN-OVA LISTA

Koji je najteži sport na svijetu

U prvih deset su tenis, gimnastika, nogomet i košarka, ali prvo mjesto suvereno drži jedan od najgrubljih sportova

Boks
Boks (Getty Images)

Ako vas netko upita koji su to sportovi najteži na svijetu, slobodno možete reći da su tenis i gimnastika. Ako vas taj netko upita zašto to mislite, slobodno recite da su vaši argumenti utemeljeni na nekoliko uvjeta - koordinacija oko-ruka i spretnost potrebna za tenis, a da ne spominjemo fleksibilnost i hrabrost koje zahtjeva gimnastika.  Vjerovali ili ne, prošle su godine stručnjaci s ESPN-a napravili malo istraživanje o najtežim sportovima na svijetu i tenis su stavili na 7., a gimnastiku na 8. mjesto.

Čitavu listu možete pogledati ovdje.

Kako bi izbjegli beskonačne i površne argumente o tome u kojem je sportu najteže sudjelovati, kreatori istraživanja su odredili 10 ocjenjivačkih kategorija među kojima su brzina, snaga, izdržljivost, zatim kognitivni elementi poput staloženosti, hrabrosti te koordinacija oko-ruka i analitičke sposobnosti. Dodajte još i fleksibilnost, gipkost sa sitnim varijacijama i imate matricu za mjerenje toga koji je sport najteži.

ESPN-ovi analitičari su tada sastavili popis od 60 sportova, počevši od baseballa do badmintona, i ocjenjivali ih po tome koliko je za koji svaka od spomenutih kategorija važna. Svaka se kategorija mjerila skalom od 1 do 10. Na kraju su se sve vrijednosti zbrajale i određivao se prosjek.

Dakle, sport poput dizanja utega zahtjeva mnogo snage i izdržljivosti, ali ne i svega ostalog. Vožnja autoutrka zahtjeva analitičnost i sjajnu koordinaciju oko-ruka, ali brzinu sportaša, gipkost i pretjeranu snagu baš i ne (to se traži od automobila, ne od vozača).

Pa koji je onda najteži sport? Hrvanje za dlaku pobjeđuje borilačke vještine i stoji na 5. poziciji. Zatim dolazi košarka na 4., odnosno nogomet na 3. mjestu. Na broju dva nalazi se hokej (potrebna je snaga, brzina, izdržljivost, koordinacija...). Najteži sport na svijetu je, vjerovali ili ne, boks. Iako se čini možda iznenađujućim, boks je u prvih pet sportova u pet mjernih kategorija i među prvih dvadeset u kontekstu ostalih mjernih kategorija.  U prosjeku je tako boks najzahtjevniji sport današnjice. 

08.07.2011. 12:33:00
http://metro-portal.hr/koji-je-najtezi-sport-na-svijetu/61065/