Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2023. 09:00:00
SAVJETI

Koji dan je najopasniji za srčani udar

Vjerojatno ste čuli za nedjeljnu tjeskobu; nervozu koju mnogi osjećaju prije nego počne još jedan radni tjedan, a čini se kako nakon nje slijedi 'opasni ponedjeljak'

Pazite danas!
Pazite danas! (Arhiva)

Najveća je vjerojatnost da će se ozbiljni srčani udari dogoditi ponedjeljkom. Znanstvenici ne misle da je to slučajnost. U ovom su istraživanju analizirani zapisi o hospitalizaciji 10.528 pacijenata koji su tijekom zadnjih pet godina pretrpjeli najteži tip srčanog udara; nakon čega su znanstvenici primijetili značajan porast u stopi srčanih udara na početku radnog tjedna, s povećanjem od 13 posto upravo ponedjeljkom.

"Uzrok je vjerojatno multifaktorski; no na temelju onoga što znamo iz prethodnih studija, razumno je pretpostaviti cirkadijalni element", rekao je kardiolog Jack Laffan iz Dublina u priopćenju za javnost. "Kao što možda znate, spavanje je nužno za zdrav organizam; a loša kvaliteta i nedovoljna količina sna mogu utjecati na kardiovaskularno i metaboličko zdravlje", dodao je.

Odlasci na spavanje i buđenja uvijek u isto vrijeme ključni su za održavanje reguliranog cirkadijalnog ritma, a kad nam je raspored spavanja neuredan, naše tijelo ne zna kada treba proizvesti melatonin, hormon koji signalizira da je vrijeme odmora. Kao rezultat toga stradava cirkadijalni ritam, i to najviše nedjeljom navečer jer vikendom obično spavamo dulje ili kraće nego u tjednu, što posljedično utječe na zdravlje srca.

Iako srčani udari mogu biti češći ponedjeljkom, zaštita zdravlja srca važna je svakog dana u tjednu, a kardiolozi ističu ove savjete:

Izgradite mišiće - istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba može pomoći u kontroli krvnog tlaka, a nedavna studija je otkrila i da mišićna masa kod žena može igrati veću ulogu u zdravlju srca nego njihova količina masnoća ili ukupna tjelesna težina. Zato u svoju rutinu vježbanja pokušajte ubaciti i vježbe snage.

Jedite mnogo omega-3 masnih kiselina - važno je redovno konzumirati ribui riblje ulje jer istraživanja pokazuju da su omege u osnovi sinonim za zdravlje srca i dugovječnost. Od podupiranja zdravih razina triglicerida do poboljšanja cirkulacije, te zdrave masti nose značajne kardiovaskularne benefite. Pronađite dodatke prehrani od rbiljeg ulja koji su testirani na čistoću i ima najmanje 500 miligrama (idealno, bliže 1000 do 1500 miligrama) EPA plus DHA masne kiseline.

Regulirajte svoj cirkadijalni ritam

Nastojte u svoju rutinu uvesti vrijeme odlaska u krevet i buđenja kojeg ćete se držati. "U idealnom slučaju od buđenja do ustajanja ne bi trebalo proći više od sat vremena (ili čak pola sata), čak i ako je vikend", kaže naturopatska liječnica za spavanje Catherine Darley. "Ako vam je potreban dodatni poticaj da se navečer uspavate, pokušajte s uzimanjem melatonina kao dodatka prehrani".

I budite cool... znamo da nije lako, ali ipak...

10.07.2023. 09:00:00
http://metro-portal.hr/koji-dan-je-najopasniji-za-srcani-udar/143041/