Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2014. 20:03:00
KRRUUULLL

Koje namirnice smijete jesti kasno navečer

Umjesto da navalite na neke grickalice, složite sendvič iz snova ili se ubijete u čokoladi, pametnije bi bilo poslušati ove savjete

Orašasti plodovi se mogu umjereno jesti prije spavanja
Orašasti plodovi se mogu umjereno jesti prije spavanja (Arhiva)

Znate onaj osjećaj kad vam želudac zariče kao gladni lav u reklami, a već su kasni noćni sati? Naravno da znate, a znate i da nije dobro jesti nakon 18 ili 19 sati navečer, što su rekli svi nutricionisti.

E sad, umjesto da navalite na neke grickalice, složite sendvič iz snova ili se ubijete u čokoladi, pametnije bi bilo poslušati ove savjete i pojesti nešto što vam neće opteretiti želudac, a ipak ćete moći zaspati jer niste gladni.

Najbolji izbor za hranu prije spavanja je zobena kaša s mlijekom. Da, možda ne zvuči previše privlačno, ali brzo će vas zasititi, a ima dovoljno ugljikohidrata da se oslobodi serotonin koji će vam smiriti mozak i uspavati vas.

Pojedite malo niskokaloričnog sira. Magnezij iz sira umirit će vam mozak i poboljšati kvalitetu sna, uz to pojedite par krekera i spremni ste za krevet.

Vrlo sličan učinak ima i koštuničavo voće, jer je puno magnezija, pa pojedite nekoliko oraha ili badema, možda malo neslanog kikirikija. Naravno, nemojte navaliti i smazati cijelu vrećicu, već nekoliko komada bit će dovoljno.

Uz hranu, postoje i pića koja imaju sličan učinak, primjerice sok od trešanja. Dvije čaše dnevno, jedna ujutro i jedna navečer podignut će razinu melatonina koji poboljšava kvalitetu sna.

Za kraj, najstariji recept na svijetu, čaša mlijeka. Uz to što nam je to na neki način uprogramirano u glavu od malih nogu, mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja poboljšava san.

Znači, kad se slijedeći put želudac javi oko ponoći, sjetite se ovih savjeta i zaspite sretni i siti.

14.03.2014. 20:03:00
http://metro-portal.hr/koje-namirnice-smijete-jesti-kasno-navecer/74576/