Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2013. 16:40:00
NOVOSTI

Koje će cigarete biti zabranjene

Države članice EU-a postigle su u srijedu dogovor s Europskim parlamentom o novoj direktivi o duhanskim proizvodima

Kakva su nova pravila igre na duhanskom tržištu
Kakva su nova pravila igre na duhanskom tržištu (FreeDigitalPhotos)

Nova direktiva predviđa veća upozorenja o opasnostima pušenja na kutijama cigareta i prva europska pravila o elektroničkim cigaretama, objavilo je litavsko predsjedništvo EU-a, prenose agencije 

Dogovor o direktivi o duhanskim proizvodima velik je korak prema zdravijem i prosperitetnijem društvu', rekao je litavski ministar zdravlja Vytenis Povilas Andriukaitis, prenosi Reuters.

Dogovor je postignut nakon što su vlade i Europski parlament riješili spor oko regulacije tržišta elektroničkih cigareta, koje će po nekim procjenama za deset godina biti veće od tržišta običnih cigareta vrijednog 700 milijardi američkih dolara na godinu. U Europi elektroničke cigarete koristi sedam milijuna ljudi.

Po dogovoru, većina elektroničkih cigareta prodavat će se kao potrošački proizvodi bez prethodnog odobrenja, a ne kao strože regulirani medicinski uređaji, što su vlade u početku tražile. Koncentracija nikotina u njima ograničena je na 20 mg/ml, kako je tražio Europski parlament, a kapacitet kartuša na 2 ml., prenosi France Presse. Proizvodi s većim koncetracijama bit će regulirani kao lijekovi.

Europska komisija moći će zabraniti elektroničke cigarete koje se mogu puniti ako ih zabrane tri ili više država članica iz zdravstvenih razloga. Komisija će dvije godine nakon usvajanja zakona pripremiti izvješće o rizicima za zdravlje elektroničkih cigareta.

Od 2016. kada će promjene pravila stupiti na snagu, cigarete, duhan za motanje i drugih proizvodi morat će imati sliku i pisano upozorenje o štetnosti pušenja na 65 posto prednjeg i stražnjeg dijela kutije.

Postojeća pravila su blaža. Pisana upozorenja sada moraju prekrivati 30 posto prednje strane kutije i 40 posto stražnje, a slike nisu obvezne.

Države članice moći će uvesti i strože odredbe od toga i zabraniti svo brendiranje, pod uvjetom da je to opravdano iz zdravstvenih razloga i o tome će morati obavijestiti Komisiju.

Pravila također uključuju zabranu pušenja duhanskih proizvoda s aromom, primjerice voća ili vanilije. Cigarete s mentolom bit će zabranjene četiri godine poslije, 2020. godine, jer su neke vlade tražile dulje prijelazno razdoblje.

'Čvrsto sam uvjeren da će istaknuta vizualna upozorenja biti učinkoviti podsjetnici na ozbiljne posljedice pušenja za zdravlje i pomoći ljudima da učine dobro informirane izbore', rekao je europski povjerenik za zdravlje Tonio Borg. 'A zabrana aroma poput voća ili mentola, koje se sviđaju mladima, učinit će da počinjanje pušenja bude manje privlačno', dodao je.

18.12.2013. 16:40:00
http://metro-portal.hr/koje-ce-cigarete-biti-zabranjene/82251/