Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 10:16:00
SIMPTOMI ZARAZE

Koje bolesti prenose krpelji?

Iako samo manji broj uzrokuje bolesti, infekcije u najgorem slučaju mogu završiti sa smrtnim posljedicama

Krpelj
Krpelj (Wikipedia)

Krpelji, koji su najaktivniji u svibnju, lipnju i rujnu, ugrizom mogu na čovjeka prenijeti neke zarazne bolesti koje u najgorem slučaju mogu završiti kobno. Iako 90% ugriza završi bez posljedica, liječnici pozivaju na oprez i upozoravaju na detaljno pregledavanje tijela nakon boravka na otvorenom. Krpelji najviše vole tanke, tople i vlažne dijelove kože - područje oko koljena, vrata, kose, između nogu i ispod ruke.

Oko 5-35% krpelja u Europi uzrokuje boreliozu, a samo 1-5% krpeljni meningoencefalitis. Među bolestima koje krpelji prenose u Hrvatskoj najčešće su sljedeće:

Borelioza (lajmska bolest)
Infekciju uzrokuju borelije koje su slične bakterijama, a posljedice bolesti se očituju na koži, zglobovima i živčanom sustavu. Na koži se javlja ovalno ili prstenasto crvenilo koje s vremenom postaje sve veće, a u razdoblju od jednog do četiri tjedna nakon ugriza dolazi do povratne vrućice i osjećaja slabosti kao u slučaju gripe. Liječi se antibioticima. Kada se crvenilo povuče, moguć je razvoj miokarditisa ili meningitisa.

Krpeljni meningoencefalitis
Bolest uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa (KME) dovodi do upale središnjeg živčanog sustava, a prenose je krpelji koji se u Hrvatskoj nalaze između Save i Drave te u Gorskom kotaru. Osobama koje se učestalo nalaze na tom području stoga se preporučuje cijepljenje. Samo liječenje je vrlo otežano. Infekcija ne uzrokuje crvenilo na mjestu ugriza, a vrućica, mučnina, bolovi u mišićima i opća slabost javljaju se oko dva tjedna nakon ugriza.

Erlihioza
Erlihioza najčešće dovodi do simptoma sličnima gripi (vrućica, glavobolja, bolovi u leđima i mišićima, mučnina), a u rjeđim slučajevima dolazi do određenih komplikacija, pogotovo kada postoje dodatne infekcije u tijelu.

Babezioza
Bolest se javlja na Sredozemlju, a očituje se u vrućici, umoru i bolovima u mišićima. Vrlo rijetko pogađa ljude - najugroženiji su psi i stoka kod kojih infekcija uništava crvene krvne stanice i može uzrokovati smrt.

Rikecioze
Poput babezioze, i ova bolest je najčešća na Sredozemlju, a prenosi se sa životinja na ljude. U većini slučajeva prolazi poput lakše gripe, ali se stanje može i zakomplicirati pa je tako moguć razvoj hepatitisa, pneumonije i meningoencefalitisa. Može se javiti i tzv. mediteranska groznica. 

Tularemija
Poznata i kao "zečija groznica" tularemija je akutna bolest koja počinje naglo do 24 sata nakon infekcije. Simptomi su glavobolja, zimnica, mučnina, povraćanje, vrućica te promjene na koži, sluznicama i povećanje limfnih čvorova.

PrevencijaDo infekcije uzrokovane virusom krpeljnog meningoencefalitisa dolazi neposredno nakon ugriza, dok se borelioza javlja tek nakon dužeg sisanja krvi. Upravo je stoga važno krpelja ukloniti izvlačenjem u što kraćem roku - pincetom kojom treba zahvatiti gornji dio trupa krpelja.

02.07.2010. 10:16:00
http://metro-portal.hr/koje-bolesti-prenose-krpelji/43818/