Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2008. 14:43:02
poštovanje'

Koja zanimanja Hrvati cijene?

Cijenjene profesije: liječnici, pravnici/odvjetnici/suci, programeri/IT stručnjaci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Građani Hrvatske najviše cijene profesije liječnika, pravnika/odvjetnika/sudaca, programera/IT stručnjaka, arhitekata, no po ekonomskom statusu profesija na prvo mjesto stavljaju političare, pokazalo je istraživanje GfK Hrvatske.

Na prvih pet mjesta najcjenjenijih zanimanja našli su se liječnici (57 posto), pravnici/odvjetnici/suci (55 posto), programeri/IT stručnjaci (46 posto), arhitekti (45 posto) i inženjeri (42 posto).

Ekonomski najjači političari

Procjene profesija prema ekonomskom statusu koji se veže uz njih pokazale su da su na prvom mjestu političari (88 posto), zatim pravnici (78 posto), liječnici (57 posto), arhitekti (52 posto) i programeri (50 posto).

Istraživanje je pokazalo da se liječnici više cijene u Dalmaciji (66 posto) i posebno od strane osoba s niskim osobnim prihodima (70 posto).

Pravnike posebno cijene u Istri s Primorjem (61 posto), programere nešto više od prosjeka cijene u Dalmaciji, arhitekti su više cijenjeni kod mladih od 15 do 24 godine (više od 60 posto), kod srednje klase 56 posto te u Zagrebu i Dalmaciji - oko 53 posto.

Inženjere cijene mladi

Inženjeri su nešto više cijenjeni kod mladih od 15 do 24 godine - preko 50 posto te u Sjevernoj Hrvatskoj (44 posto).

Prema cijenjenosti profesija, političari su negdje u sredini (37 posto). Njih nešto više od prosjeka cijene predstavnici krajnje suprotnih klasa - niža i srednja - te viša i visoka klasa, kao i građani u Istri i Primorju - preko 50 posto.

Ekonomisti su na dosta niskoj cijeni (izrazito ih cijeni 28 posto ispitanika), a nešto više od prosjeka ih navode mladi od 15 do 24 godine (38 posto) te u Zagrebu i Sjevernoj Hrvatskoj (33 posto).

Profesore cijene tek Dalmatinci

Profesori su u donjem dijelu ljestvice, a nešto više ih cijene u Dalmaciji (24 posto) i Sjevernoj Hrvatskoj (22 posto).

Novinari, slično kao i profesori, manje su priznate/cijenjene profesije u našem društvu (izrazito ih cijeni 16 posto ispitanika, donekle njih 47 posto) . Nešto ih više cijene osobe u najmlađoj (15 do 24 godine) - i najstarijoj dobnoj skupini (preko 65 godina) po 23 posto te oni u u Istri s Primorjem (24 posto), ali i niža klasa (31 posto).

Ne želite biti trgovac ili seljak

Trgovci i poljoprivrednici su prema istraživanju najmanje cijenjene profesije. Trgovce ipak nešto više cijene žene, niža klasa i građani Istre i Primorja (oko 15 posto), dok građani Dalmacije nešto više cijene poljoprivrednike (10 posto).

Najbolji ekonomski status prema mišljenju građana imaju političari. Poljoprivrednici, trgovci, profesori/nastavnici te novinari niže su rangirani kako po cijenjenosti tako i po ekonomskom statusu profesija.

Profesori/nastavnici nešto se bolje procjenjuju prema ekonomskom statusu u Slavoniji i Sjevernoj Hrvatskoj (oko 80 posto), a znatno lošije u Zagrebu i okolici (55 posto).

Korumpirani i cijenjeni

Ekonomski status novinara nešto se bolje procjenjuje u Dalmaciji (86 posto) i kod osoba više klase (100 posto).

Što se tiče korumpiranosti profesija, istraživanje je pokazalo ispitanici najkorumpiranijima smatraju političare (81 posto), a slijede pravnička (66 posto) i liječnička struka (52 posto).

Istraživanje je provedeno u studenom ove godine na reprezentativnom uzorku 1000 građana osobnom anketom u kućanstvima.(hina/metro-portal)

03.12.2008. 14:43:02
http://metro-portal.hr/koja-zanimanja-hrvati-cijene/13429/