Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 11:55:59
INFORMIRAJTE SE

Koja su vaša prava ako zaglavite u zračnoj luci zbog vulkana

Što se tiče EU, ako dođe do problema s letovima zbog erupcije vulkana, nećete dobiti novčanu kompenzaciju jer se radi o "izvanrednim okolnostima"

Fotografija vijesti

Let otkazan?

Ako letite unutar EU s tvrtkom koja ima sjedište u EU, prema eurospkim zakonskim regulativama svaki putnik ima pravo na povrat novca za kartu u roku od sedam dana ili povratni let do prve polazišne točke ako se radi o povezanom letu. Alternativa je i ovo - putnik može pristati na odgodu leta za neki drugi datum dok zračna tvrtka mora osigurati osvježenja, hranu, hotelski ili sličan smještaj, prijevoz od zračne luke do privremenog smještaja te dva do tri besplatna telefonska poziva.

Let odgođen?

Putnici mogu dobiti obroke i osvježenje, a ako je let odgođen na dulje od pet sati, mogu zatražiti refundiranje potrošenog novca na kartu. Ako odgoda traje dulje od 12 sati, putničko osiguranje bi trebalo isplatiti povrat novca.

Letite od mjesta izvan EU s tvrtkom koja nema sjedište u EU?

Nažalost, tada europska pravila ne vrijede. Putnici bi se trebali detaljno informirati kod aviotvrtke s kojom lete kao i proučiti uvjete i upute putničkog osiguranja.

Novčana kompenzacija

Prema odrednicama Europske komisije, nema novčane kompenzacije koja se treba isplatiti u slučaju „izvanrednih okolnosti" koje nisu posljedica poslovanja tvrtki i zračnih luka i koje se ne mogu izbjeći - na primjer, erupcija vulkana. Drugim riječima, osuđeni ste na čekanje da se situacija smiri, a kako to može izgledati javnost se uvjerila prošle godine.

Kad već spominjemo erupciju vulkana, dvjesto pedeset letova otkazano je u utorak zbog pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetna iznad Škotske i Irske, objavio je Eurocontrol.

Zbog vulkanskog pepela u utorak su otkazani deseci letova u Škotsku i iz Škotske, ali je irska zrakoplovna kompanija Ryanair priopćila da će prosvjedovati protiv "nepotrebnih" ograničenja. Uprava norveških zračnih luka Avinor priopćila je da će oblak pepela prouzročiti neka ograničenja letova na zapadnoj obali Norveške u utorak, a Danska je izjavila da će malo područje njezina zračnog prostora biti zatvoreno. Finski meteorolozi procjenjuju da će oblak pepela do juga Finske stići u srijedu navečer.

Azijske zrakoplovne kompanije izjavile su da se njihovi letovi za Europu odvijaju normalno u utorak, ali da pažljivo prate razvoj situacije s vulkanom. Ryanair, koji je morao otkazati 36 letova između Škotske i gradova diljem Europe, priopćio je kako vjeruje da nema opasnosti za letove iz i u Škotsku te da će zbog nepotrebnih otkazivanja letova zajedno s drugim zrakoplovnim tvrtkama prosvjedovati kod ministra prometa.

Dio letova morali su otkazati i KLM, Aer Lingus te Easyjet. Prošle godine je pepeo iz drugog islandskog vulkana prouzročio otkazivanje 100.000 letova i tako stvorio probleme za 10 milijuna putnika, a gubici su procijenjeni na 1,7 milijardi američkih dolara. Islandski predsjednik Olafur Grimsson rekao je za CNN da je posljednja erupcija bila velika, ali da neće izazvati isti prometni kaos. "Što se tiče Europe, to neće biti ni slično onome što se dogodilo prošle godine. To je drukčija erupcija i mislim da je Europa i bolje pripremljena da se nosi s tim", kazao je.

24.05.2011. 11:55:59
http://metro-portal.hr/koja-su-vasa-prava-ako-zaglavite-u-zracnoj-luci-zbog-vulkana/59206/