Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 09:20:40
OSOBINE PASMINA

Saznajte koja vam pasmina najbolje odgovara

Njemački ovčar se lako prilagođava okruženju i ima jak karakter te razvija iznimnu povezanost s vlasnikom

(Shutterstock)

Samci, umirovljenici, parovi i obitelji prije ili kasnije počinju razmišljati o proširenju kućanstva sa psom koji bi trebao obogatiti njihove živote. Iako su psi najbolji čovjekovi prijatelji, trebali bi obratiti pozornost na pasminu koju kupujete, piše Bild.

Obitelji s djecom trebaju razigrane pse koji su privrženi ljudima. S druge strane, za samce su prikladniji psi koji su aktivni, rado trče i vole duge šetnje, dok se starijim osobama preporučuju psi koje mogu samostalno nositi.

Osnovne karakteristike najpopularnijih pasmina:

Pudlice u čovjeku vide društvo, vjerne su i lako ih se može naučiti čistoći i poslušnosti. Dobre su i za osobe koje pate od alergija, male su (24-60 cm) i imaju 2-26 kg.

Zlatni retriver je prijateljski raspoložen, voli se maziti i željan je ljubavi. Naraste do 61 cm i ima do 40 kg te je idealan za obitelji s djecom.

Labrador je uravnotežen i živahan, ima sposobnost prilagođavanja i uglavnom ne pokazuje znakove agresije. Naraste do 57 cm i težak je 40 kg.

Koker španijel ima blagu i nježnu narav, a rado se igra, pogotovo s djecom. Mali je i lagan.

Njemački ovčar se lako prilagođava okruženju i ima jak karakter. Razvija iznimnu povezanost s vlasnikom. Naraste do 65 cm i ima do 40 kg.

Dalmatiner je pomalo sramežljiv i ne treba akciju od jutra do mraka. Visok je 61 cm i težak 32 kg, povezan je s ljudima i uglavnom pristojan.

Jazavičari su prijateljski raspoloženi i uravnoteženi. Uporni su i razvijaju intenzivan odnos s vlasnicima. Zbog svog temperamenta i veličine idealni su za umirovljenike.

Maltezer je odan, živahan, poslušan i inteligentan te vrlo suosjećajan s puno strpljenja. Teži do 5 kg zbog čega je omiljena pasmina umirovljenika.

Chihuahua je brz i okretan, ljubazan i savršen za gradske ljude. Može ga se prenositi u torbici.

Bradati koli je pravi obiteljski pas. Oprezan je, vrlo pažljiv i siguran u sebe.


28.04.2010. 09:20:40
http://metro-portal.hr/koja-pasmina-vam-najbolje-odgovara/38832/