Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2015. 11:24:00
ZAPAMTITE

Koja nas plastika truje, a koja ne

Uvjerljivo najopasnija za zdravlje je plastika označena brojem 7 ili PC koja otpušta BPA, izuzetno opasnu kemikaliju, no upravo se to koristi za izradu napitaka za bebe, sportaše i posude za pripremanje hrane

Pazite što koristite!
Pazite što koristite! (Arhiva)

Plastične boce nekima su, nažalost, izvor prihoda za osnovnu egzistenciju, a drugima zgodan način da uvijek sa sobom imaju vodu ili sok kako ne bi morali trošiti novac. No, jesu li sve plastične boce pogodne za takvu upotrebu?

Naravno, odgovor je jasno i glasno NE, jer dobar dio plastičnih boca obične ili mineralne vode i negaziranih napitaka zapravo može poslužiti samo jednom i nakon toga ih treba baciti!

Kako prepoznati koje su dobre, a koje ne? Pogledajte na dno boce i tamo ćete pronaći jednu od ovih oznaka:

Oznake na plastičnim bocama

Dakle, ako se radi o broju 1 i oznaci PET/PETE, svakim novim punjenjem ova boca može ispustiti antimon i kemijski spoj EPA koji ometa rad hormona, kao i neke kancerogene tvari. Kao što pretpostavljate, radi se o većini boca s napitcima na tržištu.

Plastika s brojevima 2, 4 i 5 i oznakama HDP/HDPE, LDPE i PP je sigurna za ponovnu upotrebu, no od te se vrste plastike obično rade vrećice za pakiranje namirnica i čaše za jogurt.

No, zato ambalažu s brojevima 3, 6 i 7 i oznakama PVC, PS i PC treba obavezno izbjegavati jer PVC spušta otrovne tvari koje ometaju rad hormona, a od njih se proizvode i boce. PS ispušta stiren, kancerogenu tvar, a prepoznat ćete ga po izgledu - ambalaža brze hrane obavezno je načinjena od tog materijala, kao i jednokratne šalice za kavu.

Uvjerljivo najopasnija za zdravlje je plastika označena brojem 7 ili PC koja otpušta BPA, izuzetno opasnu kemikaliju, no upravo se to koristi za izradu napitaka za bebe, sportaše i posude za pripremanje hrane.

Pročitajte broj i sve će vam biti jasno ...

23.04.2015. 11:24:00
http://metro-portal.hr/koja-nas-plastika-truje-a-koja-ne/91346/