Metro-portal.hr

objavljeno 09.10.2010. 21:22:09
OSVAJANJE SVEMIRA

Koja je najveća brzina postignuta pomoću ljudske tehnologije?

Kada svemirske agencije računaju i bilježe brzinske rekorde, ti brojevi moraju biti definirani i verificirani, jer postoji više od jednog načina mjerenja

Sonda New Horizons
Sonda New Horizons (Wikipedia)

Drugim rječima, brzina svemirske letjelice može se računati relativno prema Zemlji, Suncu ili nekom drugom svemirskom tijelu. 

>> "Postigli smo brzinu svjetlosti"

Rekord za najveću brzinu koju je postigla neka svemirska letjelica, koja je napustila područje Zemljine gravitacije drži sonda "New Horizons". Ta letjelica veličine klavira i težine 478 kg, lansirana je u siječnju 2006., a napustila je Zemlju pri fascinantnoj brzini od 58,000 km/h. Prva misija je doći do udaljenog Plutona, a da bi to postigao New Horizons mora proći put dugačak 3 milijarde milja. Letjelica je oborila prijašnji rekord, postavljen 1972. od sonde Pioneer 10, koja je bila na misiji prema Jupiteru, a iznosio je 52,000 km/h.

Nakon što New Horizons stigne do primarnog cilja, i vjerojatno do nekoliko asteroida u Kuiperovom pojasu koji se proteže iza Plutona, letjelica će napustiti naš sustav. Tu će se pridružiti četirima drugim sondama, te konkurirati za još jednu titulu: najbrže međuzvjezdane letjelice ikad lansirane sa Zemlje. Četiri međuzvjezdane sonde trenutno su Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10 i Pioneer 11. Voyager 1 udaljuje se od Sunca najbržom brzinom koja iznosi više od 62,000 km/h.

Očekuje se da će sonda New Horizons stići do Plutona 2015., a planetu će se približiti brzinom od oko 50,000 km/h. Ipak, nije baš vjerojatno da će letjelica nadmašiti brzinu Voyagera 1, s obzirom da neće moći dobiti dovoljno ubrzanja zbog relativno slabe gravitacije Plutona i ostalih malih tijela u Kuiperovom pojasu. Od letjelica koje su se vratile natrag na Zemlju, najveću brzinu postigla je sonda Stardust, koja je u atmosferu uletjela pri brzini od 46,600 km/h.

09.10.2010. 21:22:09
http://metro-portal.hr/koja-je-najveca-brzina-postignuta-pomocu-ljudske-tehnologije/49491/