Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2009. 14:24:42
PRITISAK ODOZGO

KoHOM pozvao na početak naplaćivanja participacije

Rizik gubitka 10 do 16 tisuća kuna mjesečno prevelik je, ali obiteljski liječnici naglašavaju kako neće odustati od svojih zahtijeva.

(Nenad Dugi, CROPIX)

Predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Mario Malnar pozvao je obiteljske liječnike koji ne naplaćuju participaciju za recepte i uputnice da to počnu činiti od sutra jer je zbog ministrovih prijetnji o oduzimanju 30 posto mjesečne glavarine ugrožena skrb o pacijentima, ali i sam opstanak ordinacija obiteljske medicine.

Malnar ističe kako kazne kojima im prijeti zdravstvena vlast nisu predviđene zakonom, ali bi zbog odluke HZZO-a da ih kazni liječnici ovog mjeseca ostali u prosjeku bez 10.000 do 16.000 kuna. Pacijentima je poručio da će ih svaki obiteljski liječnik pregledati bez obzira imaju li ili ne novca za participaciju.

Mario Malnar je najavio i privatnu tužbu protiv ministra zdravstva radi klevete i to zbog ministrovih javnih optužbi da Malnar laže, a zbog istog će razloga podnijeti i tužbu Sudu časti Hrvatske liječničke komore.

Predstavnici KoHOM-a istaknuli su na da participaciju počinju naplaćivati zbog neprimjerenog psihološkog pritiska ministra Milinovića, financijskog iscrpljivanja i višemjesečnih omalovažavanja njihove struke. Zbog tog pritisaka posljednjih se tjedana smanjio broj liječnika koji su odbijali naplaćivali participaciju. Prije dva tjedna ih je bilo između 500 i 600, a posljednjih dana broj se smanjio na između 120 i 150.

Istaknuto je i kako je zdravstvena administracija uporno govorila kako nema potrebe razgovarati s predstavnicima obiteljskih liječnika te da sama ima rješenja za sve, no KoHOM poručuje kako neće odustati od svojih zahtijeva, a u slučaju da to pitanje ne riješe arbitražom s HZZO-om, pokrenut će sudski spor kojim će pokušati osporiti pojedine odredbe ugovora s HZZO-om.

Izvor: Hina

03.06.2009. 14:24:42
http://metro-portal.hr/kohom-pozvao-na-pocetak-naplacivanja-participacije/18549/