Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2008. 14:23:00
da svijet bira

Koga bi građani svijeta radije vidjeli kao američkog predsjednika

Pogledajte što misle oni koji neće odlučivati o izboru predsjednika

Fotografija vijesti

Izbori za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uobičajeno zaokupljaju pažnju svijeta, no ove godine i to se drastično promijenilo. Sudar Baracka Obame, prvog Afroamerikanca koji ima realnu šansu postati predsjednik i ratnog veterana Johna McCaina pretvorio se u temu naslovnica svih svjetskih medija.

Već je utrka za nominaciju bila neuobičajeno oštra i napeta, bitka između bivše prve dame Hillary Clinton i Obame već je promijenila pravila igre, a finale neizvjesne predsjedničke utrke počelo je ranim glasanjem čak 27 milijuna glasača. 

Svijet, uzdrman američkim ratovanjem i potresima burzi koji su se s Wall Streeta prošili brže nego tsunami ostalim tržištima kapitala, očekuje nešto novo. Je li to Obama, ili će stari lisac McCain uspjeti uvjeriti neodlučne birače da je sličan Bushu, no različit u važnim pitanjima koja donose pobjedu? Naši dopisnici iz nekoliko zemalja intervjuirali su svoje građane i pitali ih koga bi radije vidjeli u Ovalnom uredu.

 

Češka

       
 Tereza Honzikova
 
 Šárka Kučerová
 

Tereza Honzikova, 19 godina, studentica
"Ja bih glasala za Obamu. Njegov se program ljudima sviđa."

Šárka Kučerová, 43 godina, poduzetnica
"Mislim da je McCain bolji izbor. SAD još nisu spremne za afroamerikanca kao predsjednika."

 

Švedska

   
 Ida Arnstedt
 
 Martin Johansson
 

Ida Arnstedt, 15, sredjoškolka, Štokholm,
"Meni se sviđa Obama. Najviše zbog toga što ne podržava rat u Iraku. Njegova vanjska politika je bolja. Također, ne sviđa mi se niti McCainov izbor podpredjedničkog kandidata."

Martin Johansson, 33, umjetnički direktor, Štokholm
"Amerikanci bi trebali glasati za Ralpha Nadera. On ima najeuropskiji pristup u vezi s tim kako bismo trebali čuvati jedni druge - a to je upravo ono što Sjedinjene Države trebaju."

 

Hong Kong

   
 
 Corwin Wong
 
Iris Ho
 

Corwin Wong, službenik
"Ja bih glasao za Obamu jer je mlađi i energičniji. Mislim da je sposoban donositi odluke puno brže od McCaina."

Iris Ho, konzultant
"Da ja imam priliku, definitivno bih glasala za Obamu. Sjedinjene Države trebaju promjenu, a bojim se da je McCain previše pod utjecajem Georgea Busha."

 

Nizozemska


 
 
 Els Uphoff
 
 Pepijn Simon
 

Els Uphoff, 60, Grave
"Senator John McCain je prestar. Barack Obama je trenutno u središtu pozornosti međutim mislim da je boja njegove kože za njega veliki nedostatak. Mislim li da Obama može promijeniti mentalitet nekih Amerikanaca? Nisam baš sigurna i zato mislim da je pred njim veliki izazov." 

Pepijn Simon, 47, Amsterdam
"Ja sam neodlučan. Obama vodi odličnu kampanju. Ako netko može voditi kampanju tako dobro, najvjerojatnije može dobro voditi i zemlju. Međutim, njegovi ciljevi nisu jasni. Kaže da želi promjenu i to je jednostavno, svi mi želimo promjenu. McCain s druge strane je dokazani borac, čovjek koji zaslužuje puno poštovanja. Sviđa mi se kao osoba. Njegove godine? Pa i Reagan je bio star pa je ispalo da je bio sasvim prikladan za taj posao."

 

Mađarska

       
 Tibor Kólyi
 
 Sándor Szilágyi
 

Tibor Kólyi, 36, učitelj, Budimpešta
"Dobro poznajem američku povijest od Kennedyja i za mene su demokrati uvijek bolje riješenje. Mislim da bi izbor afroamerikanca za sljedećeg američkog predsjednika jako utjecao na smirivanje europskih desničarskih tendencija."

Sándor Szilágyi, 29, project-manager, Budimpešta
"S obzirom na to da sam strastveni zeleni aktivist, meni je Barack Obama simpatičniji. Ankete govore da on vodi, ali još uvijek nisam sasvim siguran da će pobijediti."

 

Francuska

       
 Régis
 
 Bertrand
 

Régis, 27, odvjetnik
"Osobno mi se više sviđa Obama, ali mislim da će Amerikanci izabrati McCaina. On puno više predstavlja tradicionalno američko društvo. Mislim da će se mnogi u zadnji čas predomisliti zbog straha i odlučiti da neće glasati za modernog crnog predsjednika."

Bertrand, 38, organizator
"Glasat će za Obamu jer žele promjenu. Amerikance više pogađa ova kriza od nas Europljana i očekivanja da bi izbori mogli nešto promijeniti su veća. A ratovi u Iraku i Afganistanu imali su jako loš utjecaj na percepciju Busheve vanjske politike."

 

Brazil


 
 
 Juliana Vieira
 
 Richard Manzano
 

Juliana Vieira, 26, nutricionist
"Obama, zato što vjerujem da ima bolja rješenja. Također, zato što je afroamerikanac  i to može stvarno donijeti veliku promjenu u zemlji kao što su Sjedinjene Države."

Richard Manzano, 31, kompjutorski tehničar
"Glasao bih za McCaina jer mislim da je sposobniji uhvatiti se u koštac s financijskom krizom u Sjedinjenim Državama."

 

Meksiko


 
 
       

Luis Alberto Paz, 19, student
"Barack Obama. Mislim da bi John McCain samo nastavio Bushevu politiku jer su oni članovi iste stranke."

Rocío Flores, 40, tajnica
"Obama, stvarno mislim da bi on bio prava promjena za SAD. Mislim da McCain ne bi bio dobar izbor"

 

Kanada


 
 
 Nicole Tanguay
 
 David Calzetta
 

Nicole Tanguay, sistemski analitičar 43, Montreal
"Obama, zato što je humaniji i zato što zagovara mir. Također, činjenica da je crn pomoći će u smanjivanju rasizma u svijetu."

David Calzetta, student financija, 20, Montreal
"Obama. Mislim da će donijeti više promjena od McCaina. Kako je Obama demokrat, njegovi su nadzori sličniji onima koje zagovara Liberalna stranka Kanade. Mislim da će njegova ideologija učiniti da dođe do napretka."

 

Portugal


 
 
 
 
 Júlio Silva
 

Nuno Antão, inžinjer telekomunikacija, 30, Lisabon
"Ja bih glasao za Obamu jer mislim da politika Sjedinjenih Država s republikancima na čelu je postala pomalo obsesivna. Moraju se presložiti i ponovno definirati prioriteti kako bi Sjedinjene Države postale tolerantnije prema svijetu."

Júlio Silva, somelier, 30, Lisabon
"Ja ne bih glasa niti za jednoga jer misli da ni Obama niti McCain nemaju ništa novo za ponuditi zemlji i svijetu kad se uzme u obzir uloga i utjecaj koji američka politika ima na politike svih zemalja na svijetu." (metro-portal)

Piše: metro world news
03.11.2008. 14:23:00
http://metro-portal.hr/koga-bi-gradjani-svijeta-najradije-za-americkog-predsjednika/12834/