Metro-portal.hr

objavljeno 11.02.2008. 00:21:05
NANOZNANOST

Kodeks ponašanja za nanotehnologiju

Još se ne zna dovoljno o učincima nanoznanosti

Fotografija vijesti

Europska komisija predložila je u petak zemljama članicama da usvoje kodeks ponašanja u istraživanju nanoznanosti i nanotehnologije, budući da ne postoji dovoljno informacija o njihovom  učincima na ljudsko zdravlje i okoliš te s obzirom na neka etička pitanja.

‘Postoji nedostatak znanja u vezi s učincima koje te tehnologije mogu imati na ljudsko zdravlje, okoliš, kao i na pitanja koja se odnose na etiku ili na poštivanje temeljnih prava’, ističe se u priopćenju.

Komisija smatra da je Europa predvodnik u nanoznanosti i nanotehnologiji, znanstvenom području koje je u punom zamahu i koje bi moglo imati velike pozitivne učinke u ekonomskom, socijalnom ili ekološkom smislu, te se stoga predlaže kodeks ponašanja koji bi se trebao primjenjivati u tom području, a temelji se na sedam načela.

Što je nanotehnologijaPodručje primijenjene znanosti i tehnologije kojoj je zajedničko kontroliranje materije na razini atoma i molekula, najčešće od 1 do 100 nanometara (milijunti dio milimetra), te proizvodnja uređaja i strojeva čije su dimenzije unutar tih parametara.- Naša snaga djelomično leži i u pozornosti koju pridajemo odgovornom razvoju i uporabi tih tehnologija. Kodeks ponašanja je instrument koji je izradila Komisija nakon javne rasprave i on će omogućiti da se lakše odgovori na legitimnu zabrinutost koju nanotehnologije mogu izazvati - izjavio je povjerenik za istraživanje i razvoj Janez Potočnik.

Prema prijedlogu kodeksa, razvoj i uporaba nanotehnologija moraju biti razumljivi široj javnosti te poštovati ljudska prava. Pri primjeni tehnologija mora se voditi interesima društva i pojedinaca. Zahtijeva se također i da te tehnologije budu sigurne, da poštuju etička načela i pridonose održivom razvoju. 

Piše: HINA
11.02.2008. 00:21:05
http://metro-portal.hr/kodeks-ponasanja-za-nanotehnologiju/2718/