Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2013. 10:31:00
OPREZ

Kobne stvari koje uništavaju svaki brak

Ako uspijete izbjeći ova četiri jahača apokalipse, velike su šanse da će vaš brak biti uspješan i kvalitetan za oba partnera

Četiri jahača apokalipse razaraju brak
Četiri jahača apokalipse razaraju brak (Arhiva)

Brak je ugrožen primarno od četiri jahača apokalipse, tvrdi bračni savjetnik John Gottman koji se brakovima i vezama bavi već četrdeset godina. Prvi jahač je kritiziranje, jer je to sasvim nešto različito od povremenog prigovaranja - time se napada osoba, a ne njene karakteristike.

Drugi je prezir, preciznije, kada okrećemo očima, izrugujemo se i nazivamo partnera pogrdnim imena. Ovo je najgori i najotrovniji jahač koji razara svaki odnos jer je na taj način potpuno nemoguće riješiti bilo kakav problem ili konflikt.

Slijedi obrambeni stav, koji zapravo znači da se partnera okrivljuje za sve što nije dobro u vezi ili braku, a na taj se način sukobi samo raspiruju, umjesto da se rješavaju. Zadnji jahač apokalipse je obrambeni zid, kada prestajemo komunicirati s partnerom, jer nas to razdvaja i emocionalno potpuno isključuje.

Prema Gottmanovom mišljenju, brak uništava način na koji se partneri nose s različitim mišljenjima i stavovima, jer je dvije trećine problema u vezi trajno i ne nestaje s godinama. Na taj se način ne može ništa riješiti i parovi se godinama iznova svađaju oko istih stvari na isti način, prenoseći tu neučinkovitu komunikaciju u svaki novi problem koji iskrsne putem. 

Tajna dobrog braka, po Gottmanu, je prihvaćanje partnera kakav jest i shvaćanje da su problemi jednostavno normalan dio zajedničkog života. S takvim stavom, svi se problemi mogu riješiti nekim kompromisom, nekad većim, nekad manjim, ali gotovo uvijek uspješno. 
pedeset godina.'

Za to je potrebno stvarno poznavati svog partnera, u svađama izbjegavati korištenje riječi "ti" i zajedničko vrijeme za razgovor koje treba odvojiti svakog dana kako bi se potencijalni problemi sasjekli u korijenu. 

Inače, tek toliko da znate - 94 posto parova koji slave događaje iz zajedničke prošlosti ima sretniju budućnost, pa ne zaboravljajte godišnjice, isplatit će vam se.

10.10.2013. 10:31:00
http://metro-portal.hr/kobne-stvari-koje-unistavaju-svaki-brak/80934/