Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2008. 23:34:55

Koalicijski partner za ostavku Olmerta

Udar na premijera
Udar na premijera (AFP)

Izraelski ministar obrane Ehud Barak zatražio je jučer ostavku premijera Ehuda Olmerta zbog optužbi za korupciju, zaprijetivši da će se u suprotnom suočiti s raspadom koalicije i prijevremenim izborima.

Dan nakon što je jedan američki poslovni čovjek pred izraelskim sudom ispričao kako je Olmertu dao omotnicu s tisućama dolara, Barak je sazvao hitnu konferenciju za novinare na kojoj je iznio stav svoje Laburističke stranke, manjeg partnera u Olmertovoj koalicijskoj vladi.

Politička nestabilnost u Izraelu prijeti američkim naporima za postizanjem izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma prije nego što predsjedniku Georgeu Bushu istekne mandat u siječnju iduće godine.

- Ne mislim da premijer može istodobno voditi vladu i svoje privatne poslove. Stoga, za dobrobit zemlje i prema normama pristojnog ponašanja, mislim da premijer mora odstupiti s čela vlade - rekao je ministar obrane Izraela.

Likud u vodstvuRedoviti parlamentarni izbori u Izraelu trebaju se održati 2010. godine. Ankete pokazuju da bi desničarska stranka Likud, koju vodi Benjamin Netanyahu, mogla biti najjača stranka u slučaju održavanja prijevremenih izbora. 

(HINA) 

28.05.2008. 23:34:55
http://metro-portal.hr/koalicijski-partner-za-ostavku-olmerta/7880/