Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 10:35:18
POČELO TRGOVANJE

Clegg: Nismo odlučili između Browna i Camerona

Laburisti su obznanili da žele ostati na vlasti pomoću koalicije s Liberalnim demokratima

(Getty Images)

Konzervativna stranka je osigurala najveći broj mjesta u britanskom parlamentu, prema djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojavanja listića u 604 od 650 okruga na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji .

Konzervativna stranka je po dosad prebrojanim glasovima dobila 287 zastupnika (36,3 posto glasova) ispred laburista sa 239 mjesta (28,9 posto glasova) u parlamentu. Liberalni demokrati su treća stranka s dosad osvojenim 51 mjestom (22,9 posto glasova).

Laburisti su obznanili da žele ostati na vlasti pomoću koalicije s Liberalnim demokratima, iako je konzervativna stranka dobila najveći broj mjesta i glasova, a ne očekuje se da će osvojiti apsolutnu većinu od 326 mjesta što bi omogućilo automatsko formiranje vlade.

Čelnik Liberalnih demokrata Nick Clegg ocijenio je u petak da ne treba žuriti i razmatrati saveze i rekao da je razočaran rezultatima svoje stranke na parlamentarnim izborima.

"Mislim da svi trebamo malo vremena kako bi ljudi dobili dobru vladu koju zaslužuju u ovo teško i nesigurno vrijeme", rekao je Nick Clegg i naglasio da se to odnosi na sve stranke, te da ne treba žuriti s izjavama i odlukama.

Po prvi put u povijesti Stranka zelenih imat će svog predstavnika u Donjem domu britanskog parlamenta.(hina/metro-portal)

07.05.2010. 10:35:18
http://metro-portal.hr/koalicija-s-cleggom-mogla-bi-brownu-osigurati-mandat/39472/