Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2017. 11:31:00
CEKATE

Književnost i mediji na 10. Festivalu dječje knjige

Odgovor na sva pitanja znaju redateljica Hana Jušićć i poznati hrvatski radijski voditelji iz Škole lijepog čitanja koji će u nadolazećem tjednu djecu voditi u čaroban svijet lijepih riječi kroz upoznavanje s medijima filma i radija

Festival dječje knjige u Cekateu po deseti put
Festival dječje knjige u Cekateu po deseti put (CeKaTe)

U vrijeme kada su knjige i čitanje zamijenile video igrice i chatanje, pitanje je na koji način je moguće djecu ponovno zainteresirati za književnost. Odgovor na to znaju redateljica Hana Jušićć i poznati hrvatski radijski voditelji iz Škole lijepog čitanja koji će u nadolazećem tjednu djecu voditi u čaroban svijet lijepih riječi kroz upoznavanje s medijima filma i radija.

Hana Jušić u utorak 23. svibnja u 11 sati dolazi u CeKaTe. Mlada nada nove generacije hrvatskih redatelja javnosti najpoznatija po filmu Ne gledaj mi u pijat koji je prošle godine osvojio nagradu FEDEORA za najbolji europski film na Venecijanskom filmskom festivalu, ovoga će puta pričati o dječjoj književnosti na filmu. Njezin najnoviji scenaristički pothvat, film Uzbuna na zelenom vrhu, početak Kušanove priče o Koku i detektivima, od ove je godine u kinima, a kako je on nastao i kako prikazati književno djelo u filmskom ruhu Hana će otkriti najmlađim posjetiteljima CeKaTe-a.

Osim filma, književnost svoj put pronalazi i na radiju. Ono što tome prethodi je umijeće lijepoga čitanja koje će u četvrtak, 25. svibnja u 11 sati u CeKaTe-u imati priliku savladati svi mladi čitači. U goste stiže Škola lijepog čitanja, projekt ponajboljih hrvatskih radijskih voditelja i producenata nastao s ciljem povećanja interesa djece za knjigu i radio. Školica je to bez klupa i bilježnica u kojoj djeca slobodno govore, nemaju strah od javnog nastupa i vladaju golemim vokabularom. Nakon što nauče lijepo i opušteno čitati, djeca će imati priliku otkriti kako se postaje novinar te što sadrži i kako nastaje radijski prilog. Da ne bi sve ostalo na lijepim riječima, polaznici će na kraju susreta snimiti svoj prvi pravi radijski prilog te tako istinski zakoračiti u svijet novinarstva.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a raspored cijelog Festivala pronađite ovdje.

19.05.2017. 11:31:00
http://metro-portal.hr/knjizevnost-i-mediji-na-10-festivalu-djecje-knjige/105029/