Metro-portal.hr

objavljeno 24.10.2010. 11:01:42
PONOS I PREDRASUDE

Književnica Jane Austen nije poznavala gramatiku i pravopis

Neobjavljeni rukopisi Jane Austen ruše njezin ugled književnice savršena stila, navodno nije poznavala gramatiku i pravopis

Ponosa i predrasuda
Ponosa i predrasuda (Wikipedia)

Britanska književnica Jane Austen (1775.-1817.), autorica vrlo popularnih djela "Ponosa i predrasuda" i "Razuma i osjećaja" toliko je slabo poznavala gramatiku i pravopis da je redaktor morao ispravljati njezine rukopise, ističe stručnjakinja na sveučilištu Oxfordu.

"Općenito se smatra da je stil pisanja Jane Austen bio savršen. Njezin brat Henry rekao je 1818. u poznatoj rečenici da je 'sve što je izlazilo iz njezina pera bilo savršeno', a kritičari i dalje dijele to mišljenje", rekla je Kathryn Sutherland, profesorica na Oxfordu.

"No čitajući njezine rukopise, vidi se da te fine dotjeranosti nije bilo", dodaje istraživačica koja je proučila 1100 neobjavljenih stranica rukopisa te književnice.

"Neobjavljeni rukopisi Jane Austen ruše njezin ugled književnice savršena stila zbog više razloga: mrlja, precrtavanja, nereda. Vidimo sam tijek nastajanja djela, a u ovom slučaju otkrivamo i velik nesklad s gramatikom. Prekšila je gotovo svako pravilo u dobrom pisanju engleskog", rekla je, naglasivši posebno da je Austin griješila u postavljanju interpunkcijski znakova i pravopisu, te da čitajući nije vidjela "epigramski stil" pisanja Jane Austen, koji je inače čest u nekim njezinim djelima.

"To znači da je netko drugi sudjelovao u ispravljanju djela između rukopisa i objavljivanja knjige, a iz pisama koje su razmjenjivali njezin nakladnik John Murrey mlađi i redaktor William Gifford proizlazi da je potonji odgovoran za to", obrazložila je Sutherland.(hina/metro-portal)

24.10.2010. 11:01:42
http://metro-portal.hr/knjizevnica-jane-austen-nije-poznavala-gramatiku-i-pravopis/50205/