Metro-portal.hr

objavljeno 24.08.2011. 17:04:00
ROMANTIKA

Knjižara iz Noting Hilla se zatvara

Knjižara je započela s totalnom rasprodajom zbog zatvaranja a zaposlenicima je rečeno da će za dva tjedna biti otpušteni

The Travel Bookshop pred zatvaranjem

Knjižari "The Travel Bookshop", koja je odigrala glavnu ulogu u romantičnoj komediji iz 1999. "Nothing Hill" s Juliom Roberts i Hughom Grantom, prijeti zatvaranje ne uspiju li njezini vlasnici u iduća dva tjedna pronaći kupca, piše britanski Guardian a prenosi Hina.

Film "Nothing Hill" u kojemu Julia Roberts glumi hollywoodsku zvijezdu koja se zaljubljuje u vlasnika knjižare, kojega glumi Hugh Grant, zaradio je više od 360 milijuna dolara a knjižari donio status popularne turističke atrakcije.

No, nakon što njezini vlasnici nisu uspjeli pronaći kupca, knjižara je započela s totalnom rasprodajom zbog zatvaranja a zaposlenicima je rečeno da će za dva tjedna biti otpušteni.

Od zatvaranja će je pokušati spasiti nekolicina pisaca i pjesnika, koji su ponudili da jedan dan u tjednu besplatno u njoj rade u nadi da će niži troškovi rada lakše privući zainteresirane kupce.

Jedna od njih je pjesnikinja i novinarka Olivia Cole. "To je divna specijalizirana knjižara. Nadamo se da će se i drugi pisci, pjesnici i dobrovoljci zainteresirati za ovu ideju. Pomisao da biste u potrazi za knjigom mogli naići na nekoga od njih pridodat će njezinoj privlačnosti", kaže ona.

U utorak se kampanji pridružio i Alec Baldwin, koji je u filmu glumio dečka Julije Roberts. "Spasimo 'The Travel Bookshop'", napisao je na Tweeteru.

Knjižaru je posljednje dvije godine vodila Saara Marchadour, koja kaže da je razlog njezina zatvaranja nakon 32 godine postojanja gospodarska kriza. "To je strašan gubitak. Ova je knjižara dio onoga što čini Notthing Hill i Portobello Road zanimljivima. Nadam se da će je uskoro otvoriti neki novi vlasnik", kazala je.

No, ona ističe da je za potrebe filma napravljena druga "The Travel Bookshop" s nešto drukčijim interijerom u jednoj trgovini antikvitetima na obližnjem Portobello Roadu što, kaže, obično razočara stotine turista koji je posjećuju svakoga tjedna.

24.08.2011. 17:04:00
http://metro-portal.hr/knjizara-iz-noting-hilla-se-zatvara/62544/