Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 00:01:00
11. 1. 2010.

Knjiga dana - Zoran Pongrašić: Hi-Fi fotelja

Kako rock 'n' roll utječe na seksualni život?

Kako rock 'n' roll utječe na seksualni život, a kako na depresiju? Zašto "Sofijin izbor" ne bi mogao biti dugometražni film da je Meryl Streep kojim slučajem pas? Kako se postaje poznati pisac? Zašto ne treba biti iskren kada je masturbiranje u pitanju? Kako prepoznati četrdesetpetogodišnje trinaestogodišnjake? Zašto su ljudi koji su pobacali svoje gramofonske ploče glupi? Smanjuje li se čovjek nakon četrdesete? itditd.

"Dok pišem ili čitam, ne slušam, dok slušam, ne pišem niti čitam. No, volim dobru rock glazbu, a volim i dobru prozu, pa zašto onda to ne spojiti." Kada Zoran Pongrašić (1961., dobitnik i finalist nekoliko književnih nagrada i priznanja) u svojoj novoj knjizi govori o glazbi tada govori isključivo o rock'n'rollu. Baš kao što je to prije njega učinio Nick Hornby u romanu "High Fidelity", ili John King u "Pankeru", ili Goran Tribuson u "Klubu obožavatelja", ili Russell Banks u romanu "Zakon kosti".

No, za razliku od svoje hi-fi linije, koju apsolutno razumije, za svoju ženu, ni nakon svih ovih godina koliko su skupa, autor to ne bi mogao reći (s tolikom sigurnošću). Vjerojatno otuda ta potreba za stalnim propitkivanjem muško-ženskih, odnosno, žensko-muških odnosa, pa je u tom kontekstu ova knjiga štivo kako za pripadnike jačeg, tako i one slabijeg spola.

 

Izdavač: Knjiga u centru

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
11.01.2010. 00:01:00
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-zoran-pongrasic-hi-fi-fotelja/30391/