Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 10:03:34
4. 5. 2010.

Knjiga dana - Slavoj Žižek: Druga smrt neoliberalizma

Dobri stari Žižek u odličnoj formi

Najnovija knjiga "najopasnijeg filozofa Zapada", kako je nedavno prozvan u časopisu "New Republic", polazi od tvrdnje da je neoliberalizam u 21. stoljeću umro najmanje dvaput: prvi put 11. rujna, kao politička doktrina, a drugi put s financijskom krizom 2008., kao ekonomska teorija.

Detaljno istražujući tu drugu smrt, čije posljedice osjećamo i danas, Žižek se ne zadržava samo na kritici trenutačnog stanja, već čini i korak dalje. Umjesto lažne alternative "kapitalizam ili socijalizam", on odabire - komunizam! Pokazuje naime da ni slobodno tržište više ne može bez države, te da je jedino rješenje ponovno prisvajanje "zajedničkih dobara" (the commons).

Uz brojne teorijske reference, paralaktične obrate, sočne viceve i interpretacije filmova, iznova pred sobom imamo dobrog starog Žižeka u najboljoj formi.

***

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, danas je jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih filozofa, a često ga nazivaju i najopasnijim filozofom Zapada. Autor je više od pedeset knjiga prevedenih na više od dvadeset svjetskih jezika.

 

Preveo Srećko Horvat

Izdavač: Fraktura

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
04.05.2010. 10:03:34
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-slavoj-zizek-druga-smrt-neoliberalizma/39236/