Metro-portal.hr

objavljeno 04.10.2010. 14:00:06
4. 10. 2010.

Knjiga dana - Silvestar Kolbas i Dubravka Manola: 20 dana na Tibetu u 108 slika

Pogled na Tibet okom fotografa, knjiga lišena suvišnih komentara, uz tek usputne naznake.

Fotografija vijesti

Knjiga "20 dana na Tibetu" prije svega jest pogled na Tibet okom fotografa. Lišena suvišnih komentara, uz tek usputne naznake Silvestra Kolbasa, njihova autora, o vremenu, mjestu i motivu koji ga je naveo da pojedini kadar zabilježi i uz poneku nešto osobniju opasku, knjiga pruža prvenstveno vizualni užitak.

Uvodni tekst Dubravke Manola na sedam stranica uvodi čitatelja na diskretan način u tematiku koja ga očekuje u glavnom dijelu knjige, priprema ga na susret s neobičnim vizurama, živopisnim licima i prizorima od kojih neki pobuđuju osjetilnu otvorenost za okruženje, a neki pak strahopoštovanje i uviranje u vlastite misli, zadubljivanje u meditaciju i izdvojenost.

Minimalistički komentari uz fotografije izdvojeni uvijek na zasebnu stranicu, pružaju čitatelju/gledatelju priliku da fotografiju doživi bez ikakva ometanja, bez ikakva savjeta o smjeru razmišljanja u koji bi ga prizor trebao voditi. Pogled na komentar, pak, otkriva dijelom autorovo tumačenje, ako ga ima, ili njegovo čuđenje, nedoumicu, ushićenje krajolikom, arhitekturom i ljudima koji ga okružuju i čitatelju pruža moguće alternativno čitanje fotografije.

Knjiga je nastala tijekom putovanja 2006. godine, i osobna je priča o Tibetu, ispričana kroz 108 fotografija velikog formata, uobličena u bogato opremljenu knjigu od 240 stranica.

 

Izdavač: Ibis grafika

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
04.10.2010. 14:00:06
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-silvestar-kolbas-i-dubravka-manola-20-dana-na-tibetu-u-108-slika/49206/