Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2008. 12:54:08
23. 12. 2008.

Knjiga dana: Rüdiger Safranski: Koliko globalizacije čovjek može podnijeti?

Klimatska katastrofa i džetset, svjetska policija i terorizam...

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je

Klimatska katastrofa i džetset, visoko tehnologizirane komunikacije i savršena policijska država, svjetska policija i terorizam - u razmatranju takvih promjena i prijetnji, smatra filozof Rüdiger Safranski, "samo mišljenje dospijeva u globalizacijsku klopku".

Ovom knjigom Safranski pomaže da se snađemo u mnoštvu dojmova i prijetnji. Zorno pripovijeda kako se dogodilo da je globalitet - nekoć pojam neizmjernog prostranstva - postao zatvorom i mjestom histerija. Safranski potiče na stvaranje mogućnosti ravnoteže i sposobnosti djelovanja.

Prije smo u šumama stvarali čistine kako bismo ondje osnivali civilizacije. Danas, smatra autor, globalna je civilizacija postala šikarom u kojoj pojedinac mora iskrčiti svoju "čistinu ", svoj životni prostor. Pritom nije riječ o izoliranju, nego o pokušaju da se od globalnog koje nas preplavljuje distanciramo onoliko koliko je potrebno za očuvanje naše individualnosti.

Rüdiger Safranski, rođen 1945., studirao je filozofiju, germanistiku, povijest i povijest umjetnosti u Frankfurtu na Maini (kod Theodora Adorna) i u Berlinu. Prije svega poznat je po monografijama o Friedrichu Nietzscheu, Arthuru Schopenhaueru, Martinu Heideggeru i E.T.A. Hoffmannu.

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
23.12.2008. 12:54:08
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-rudiger-safranski-koliko-globalizacije-covjek-moze-podnijeti/13812/