Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2009. 10:35:55
30. 11. 2009.

Knjiga dana - Rossana Sonato: Masaža

Put do zdravlja i užitka - tehnike i programi

Čovjek je psihosomatska cjelina i njegovo tijelo nije moguće promatrati bez emocionalnog. Ova je knjiga namijenjena svima onima koji s pomoću masaže žele otkriti svoje "ja". Pod tim pojmom podrazumijevamo ne samo vlastiti tjelesni identitet, nego i vlastiti um i vlastiti duh, vlastite osjećaje i maštu.

Svako tijelo govori putem držanja, mišićne napetosti, bolnih mjesta... Da bi se pronašao pravi odgovor na ove pojave, prvenstveno je potrebno pronaći ključ za kontakt našega bića s tijelom druge osobe; tako odnos masera i osobe koja se masira masažom postaje obostrano blagotvoran - "energetski dijalog".

U ovoj knjizi opisane su različite tehnike kako bismo vam pomogli da otkrijete zadovoljstvo masaže, zadovoljstvo davanja i primanja, zadovoljstvo upoznavanja drugih i sebe samih, drugim riječima zadovoljstvo dodira. Komunikacija dodirom u današnje vrijeme gotovo je u potpunosti iščezla; ostvaruje se samo između majke i djeteta (a znamo koliko je to važno za mališane) i između parova, jer komunikacija dodirom ima i goleme osjećajno-emotivne i seksualne implikacije.

Masaža opušta osobe pod stresom, anksiozne i nervozne osobe; pomaže da se bolje prihvati vlastito tijelo, a time i samoga sebe. Zadovoljstvu osobe koja se masira dodaje se i ugodnost onoga tko masira: on uživa u zadovoljstvu energetskog dijaloga koji mu donosi stanje ugode. Osim toga, masaža je psihičko i fizičko okrepljenje; ona je prijenos dubokih osjećaja, intuicija i slušanje, poštovanje drugog, sagledavanje vlastitih napetosti; ona je povratak na neposredniju i autentičniju komunikaciju gdje verbalni govor, često „prazan", biva ostavljen sa strane.

 

Prevela Jadranka Varošanec

Izdavač: Trsat

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
30.11.2009. 10:35:55
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-rossana-sonato-masaza/27526/