Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2011. 11:24:17
16. 8. 2011.

Knjiga dana - Pavao Pavličić: Bilo pa prošlo

Autobiografski zapisi jednog od najčitanijih suvremenih hrvatskih pisaca.

Fotografija vijesti

U književnom opusu Pavla Pavličića već postoje knjige koje se mogu označiti pojmom memoaristike: "Dunav", "Šapudl", "Inventura", "Kruh i mast" i dr. U svim tim knjigama izostaje tzv. velika povijest, izostaju događaji političkog karaktera sa snažnim, općepoznatim protagonistima.

Knjiga "Bilo pa prošlo" zapravo je najbliža klasičnim memoarima: ona obrađuje dramatične sedamdesete, razdoblje hrvatskog proljeća. Autor piše o tim događajima poslije četiri desetljeća; u zrelim je godinama, priznat pisac, akademik; očekuje se da s postamenta pisca od karijere u svojim uspomenama na sedamdesete romantično ocrta svoju osobnu rolu u povijesnim previranjima. Pavličić, međutim, svjesno odabire autsajdersku poziciju, minimalizirajući čak i one činjenice vlastitoga političkog angažmana koje bi mnogi nastojali dolično kapitalizirati u postkomunističkim vremenima.

Upravo ta, depatetizirana narativna pozicija; inzistiranje na "niskoj poziciji naratora", koji velika zbivanja motri iz donjeg rakursa, ponekad i s blagim humorom, glavna je osobina ove knjige koja više teži ocrtavanju atmosfere jednog vremena, slikanju običnog života, nego patetičnom oslikavanju velikih povijesnih freski.

 

 

Izdavač: Profil

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
16.08.2011. 11:24:17
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-pavao-pavlicic-bilo-pa-proslo/62289/