Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2009. 12:22:39
23. 6. 2009.

Knjiga dana - P. Fiebag, E. Gruber, R. Holbe: Misteriji Istoka i Zapada

Znamenja i simboli, bogovi i proroci, vjerska čuda...

Čovjek oduvijek vjeruje da probuđenost duha, taj najviši oblik duhovnoga postignuća, valja tražiti "negdje drugdje" - u daleku vremenu ili prostoru. Za Zapadnjake je taj prostor bio Istok, Orijent, čak i "Knjiga postanka", starozavjetna priča o stvaranju svijeta, govori da je Eden, rajski vrt, bio negdje na Istoku.

Tako je Orijent vrlo rano postao simbol duhovnoga orijentira, premda to utopijsko mjesto postoji samo u duhu i srcima ljudi, a ne na zemljovidima. No istočnjački vjerski sustavi već tisućljećima poznaju proučavanje viših razina svijesti. Nigdje nije čovjek dopro tako duboko u tajne svjetove svoje unutrašnjosti kao u hinduizmu, budhizmu, taoizmu ili zenu.

S druge strane, zapadnjačkim se ritualima uvijek pripisivala izvjesna nedokučiva mističnost, a često i praksa crne magije. Retrospektivno gledajući, ne čude nas srednjovjekovna proganjanja vještica, čarobnjaka, mistika i onih koji su se bavili prirodnim liječenjem. Ova knjiga osvjetljava tu tamnu stranu povijesti, no isto tako i sve pozitivnosti istraživačkog poriva zapadnjačkih mistika, koje su pridonijele razvoju kasnijih znanosti.

 

Enciklopedijskog formata, s mnoštvom slika i ilustracija, pred čitateljima je bogat i zanimljv priručnik koji donosi svu širinu istočnjačkih i zapadnjačkih misterija kroz povijest naovamo. Kroz poglavlja niže se mnoštvo tema koje na lagan, pregledan i pristupačan način omogućuju upoznavanje ove bogate povijesne materije.

 

Prevela Melita Majer

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
23.06.2009. 12:22:39
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-p-fiebag-e-gruber-r-holbe-misteriji-istoka-i-zapada/19039/