Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2009. 11:20:00
6. 4. 2009.

Knjiga dana: Niklas Raadstrom: Gost

Priča o prijateljstvu Hansa Christiana Andersena i Charlesa Dickensa

Jedan je od najplodnijih švedskih autora. Odlikuju ga maštovitost, jasnoća i vješto snalaženje u različitim žanrovima: piše romane, poeziju, kratke proze, eseje, priče za djecu, scenarije, drame... Svjetsku slavu stekao je dramom "Hitlerovo djetinjstvo" 1984. godine.

"Gost" je duhovito djelo koje govori o snu o prijateljstvu i pisanju kao životnom pozivu, temeljeno na istinitom događaju. U proljeće 1857. godine Hans Christian Andersen započinje europsku turneju kako bi promovirao svoj novi roman "Biti ili ne biti". Tom prigodom odlučio se odazvati i deset godina starom pozivu Charlsa Dickensa, da ga posjeti u njegovu domu. U međuvremenu dva su se književnika intenzivno dopisivala. Važan detalj iz njihova dopisivanja krije se u činjenici da Andersen nikad nije (dobro) naučio engleski, ali činjenicu da mu sam ne piše pisma nikad nije priznao Dickensu. Dvojica pisaca na vrhuncu su svojih karijera, ali i puni divljenja i poštovanja jedan za drugoga.

Iako čovjek iz druge kulture i paranoidnih, hipohondričnih navika, Andersen na kraju ostavlja bitno drukčiji dojam na čitatelja od onog što ga je proizveo na obitelj Dickens. A u pozadini njegove posjete Dickensovima stvarna drama događa se Charlesu...

Prevela Željka Černok

Izdavač: AGM

Opširnije: Moderna vremena Info


Piše: izabrao Nenad Bartolčić
05.04.2009. 11:20:00
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-niklas-raadstrom-gost/16283/