Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2010. 13:32:59
9. 8. 2010.

Knjiga dana - Muriel James, Dorothy Jongeward: Rođeni pobjednik

Pregled razvoja i tema Transakcijske analize

Fotografija vijesti

Prepoznata u cijelom svijetu, ova je knjiga prodana u više od četiri milijuna primjeraka, a od svog pojavljivanja 1971. godine najjasniji je i najneposredniji uvod u Transakcijsku analizu (TA), koji donosi pregled razvoja i tema Transakcijske analize - metode koju je razvio i usavršio njezin začetnik, Eric Berne, a zatim primjenjivali i unapređivali brojni pedagozi i terapeuti.

Kakvi su odnosi - transakcije - koje svakog dana održavam s drugima, sa svijetom i sa samim sobom? Što oni otkrivaju o meni? Jesu li zadovoljavajući? Kako ih poboljšati ako je potrebno? Da li ste ikad pomislili da se pobjednik krije u vama još od rođenja? Nitko od nas se nije rodio kao pobjednik ili kao gubitnik već svi u sebi imamo kapacitet slobodno se izraziti i živjeti u skladu sa samim sobom. Živjeti bolje, zadovoljnije i kvalitetnije.

To su pitanja na kojima se temelji TA kako bi nam omogućila da se osjećamo i živimo kvalitetnije. Konkretno, Transakcijska analiza fokusira se na naše interakcije i pomaže nam da mijenjamo ponašanja koja su nam problem. Krajnji je cilj Transakcijske analize postizanje autonomije/odraslosti svakog pojedinca. Citirajući njena začetnika Erica Berna i brojne druge autore, vidjet ćemo da pojedinac upravlja sobom i svojom okolinom na pravilan način kada nauči identificirati one dijelove sebe koji ne funkcioniraju učinkovito i time stvaraju konflikt unutar i izvan sebe.

Ova knjiga je klasik koji uvodi čitatelja u Transakcijsku analizu i pokazuje mu kako je uključiti u svoju svakodnevnicu.

 

 

Preveo Tomislav Šostar

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
09.08.2010. 13:32:59
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-muriel-james-dorothy-jongeward-rodjeni-pobjednik/45862/