Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 10:56:25
9. 1. 2010.

Knjiga dana - Leo Kessler: Mrtvačka glava

Ratni roman «nasljednika» Svena Hassela

Nakon što su iscrpili (objavili) sve romane Svena Hassela (njih 14), u Zagrebačkoj nakladi  odlučili su za brojne ljubitelje ratnih priča osigurati prava za drugog velikog pisca ovakve literature Lea Kesslera. Iako nikad nije stekao slavu Svena Hassela, s preko 2 milijuna prodanih primjeraka svojih ratnih romana, Kessler pripada u sam vrh žanrovske literature.

Invazija na Englesku je propala. SS-ova bojna Wotan, najopasnija postrojba Europe,  odlazi na navodno nemoguću  misiju protiv elite sovjetske vojske, kao pripremu za operaciju Barbarosa.

Čitatelji će se upoznati s nemilosrdnim bojnikom Geierom zvanim Lešinar čije su seksualne sklonosti stalna prijetnja njegovim velikim ambicijama, satnikom von Dodenburgom, elegantnim aristokratom koji slijepo vjeruje u nacional-socijalizam, narednikom Schulzeom, šaljivčinom iz Hamburga koji je nanjušio trulež nacizma i  rat promatra s otvorenim cinizmom te narednikom Metzgerom zvanim Mesar koji svoj kukavičluk prikriva okrutnošću prema novacima. Ali dolaskom ruske zime uzbuđenje se vrlo brzo pretvara u stravičnu i grčevitu borbu za goli život...

 

Preveo Mario Jović

Izdavač: Zagrebačka naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
09.01.2010. 10:56:25
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-leo-kessler-mrtvacka-glava/30308/